Läsarfråga: Är jag lesbisk?

Hur vet man om man är lesbisk och varför känns det konstigt i kroppen när man ser vissa tjejer?


Undrar du också över något?

Har du också en fråga du vill få besvarad?
Naturligtvis kan du vara anonym.

Skicka din fråga till filippa.berg@nyheter24.se

Hej! Jo de är så här att jag är 14 år o tjej o mår psykiskt dåligt.
Asså jag går och tänker såhär "tänk om jag är lebb" "men varför känns det konstigt i kroppen när jag ser henne?" "hon är snygg-fin".

Asså jag skulle aldrig kunna tänka mig att va ihop med en tjej, jag skulle aldrig kunna tänka mig att gå o pussa o ligga med en tjej.. men ändå känner jag såhär för vissa.

Det är så att jag är typ rädd för att prata med de här tjejerna, och jag vågar nästan inte ta kontakt med nya heller på grund av att jag är rädd att jag ska känna sådär. Det är så att jag har blivit mycket tystare, surare och deppigare på grund av detta. Kompisarna undrar vad det är o jag säger, Näh, typ inget..
Och det känns som att jag typ blir avis när en tjejkompis kramar min bästa kompis. Asså detta är invecklat.. Sen så känner jag att jag inte vet om jag vågar prata med mor min om detta, sen så går jag på bup.

Tycker ni att jag ska ta upp det med dem? Så att de kan hjälpa mig att må bättre eller har ni något förslag? TACK!


Svar:

I din ålder är det väldigt vanligt att ha dessa funderingar. Det är någonstans här man börjar skapa sin sexuella identitet och det är helt normalt att fundera över sin läggning.

Att man bara kan bli svartsjuk på någon för att man är attraherad av dem är helt fel. Det är jättevanligt att bli svartsjuk på kompisar, familjen etc också.

Man kan tycka att någon är häftig/spännande/intressant utan att vilja ha en kärleksrelation med dem. Ett vanligt fenomen är att få så kallade "friend crushes", det vill säga kompisförälskelser, till exempel när man just hittat en ny vän och vill vara med denne hela tiden. Helt normalt och mycket vanligt när man är lite yngre.

Inte ens att prova på att vara med någon av samma kön behöver betyda att man är homosexuell.

Min personliga åsikt är att man ska vara öppen och testa allt man är nyfiken på, så kommer man att tids nog hitta det som passar en själv bäst.

Självklart ska du ta upp detta med de på BUP om det är något du känner att du behöver prata mer med någon om.
Du behöver hursomhelst inte känna dig konstig, funderingar som dessa är som sagt fullständigt normala.

Diskutera frågan vidare här!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!