10 saker du inte visste om sex

Du kanske tror att du vet allt om sex. Men visste du det här?


Sajten oddee.com har tagit fram en lista med 10 intressanta "sanningar" om sex. Hur många stämmer tycker du?

1. Gener kan avgöra när man förlorar sin oskuld

Självklart gör varje person ett individuellt val när han eller hon ska förlora oskulden men man har ändå kunnat påvisa ett starkt genetiskt samband genom att studera tvillingar som separerats vid födseln.

"Det är inte som att det finns en gen för att förlora oskulden vid ett speciellt datum", säger Nancy Segal, psykolog på California State University.
Men nedärvda saker såsom impulsivitet påverkar beslutet samtidigt som även sociala roller spelar en stor roll.
Faktum är att det var ett mindre samband mellan tvillingar födda innan 1948 än de födda efter 1960.

2. Klitoris är mestadels ett inre organ.
Nuförtiden vet de flesta om klitoris och var den finns, eller åtminstone var toppen av den finns. Vad du kanske inte visste är att det du tror är hela grejen faktiskt bara är toppen av isberget, så att säga.
När kvinnan blir upphetsad och klitoris får erektion så lindar den sig kring slidan och gör sex mer njutningsfullt för både mannen och kvinnan. Att klitoris är mer än vad som syns visste man inte förrän på 90-talet.
Men vi vet att klitoris är en viktig grej att hålla reda på i alla fall. Den lilla knappen har över 8000 nervtrådar - mer än dubbelt så många som ollonet.

3. Sperma är nyttigt!
Runt 15 kalorier per sats innehåller samma mängd protein som vitan i ett ägg. Dessutom innehåller det vitamin C, kalcium, magnesium, vitamin B12 och zink.
Visst det kanske inte är så nyttigt som att ta sina multivitaminer, men få vitaminer kommer på så lustfyllda sätt...

4. Sex håller dig frisk
Att ha sex en eller två gånger i veckan kan faktiskt boosta ditt immunförsvar då det ökar nivåerna av immunoglobulin A i din kropp.
Immunoglobulin A är en antikropp som finns i din saliv och slemhinnor som hjälper till att stoppa förkylning och influensa innan de bryter ut genom att bekämpa viruset innan det kommer förbi din näsa eller mun.

5. Att ha sex kan göra kvinnor mer attraktiva
När kvinnor har sex dubblas deras östrogennivåer vilket gör deras hår glansigare och huden mjukare.
"Östrogen verkar vara ungdomens källa för kvinnor", säger Patti Britton, sexolog.
Dessutom, ökat blödflöde från en orgasm gör kinderna rosigare och läpparna rödare.

6. Om du är sexuellt aktiv kommer du antagligen få en könssjukdom

Studier visar att över 80 % av alla sexuellt aktiva vuxna kommer att dra på sig en könssjukdom någon gång, även om de flesta inte kommer att märka det. Detta på grund av att 80 % av alla som blir smittad av en könssjukdom visar inga symptom och de flesta vet inte ens om att de blivit smittade.

7. P-piller påverkar kvinnors val av män

P-pillret må ha gjort underverk för kvinnors frihet men nu visar det sig att det även kan ha negativ effekt på deras sexliv. En ny studie visar att kvinnor som äter p-piller väljer killar som de finner mindra ttraktiva och sämre i sängen på grund av att dessa män erbjuder bättre chans till ett långvarigt förhållande.
Medan kvinnorna var mindre sexuellt tillfredsställda så var de även mer nöjda med de icke-sexuella aspekterna av förhållandet.
Kvinnor som tog p-piller stannade i förhållandet ungefär 2 år längre än de som inte gjorde det.

Forskare tror att pillren påverkar kvinnors hjärnor och gör dem mer intresserade av att ha ett långvarigt förhållande än bra sex.

8. Kost kan påverka smaken av sperma

Killar, om ni vill att era damer ska vara mer oralt intresserade kanske ni ska fundera på att byta kost. Söta frukter såsom kiwi, vattenmelon och ananas gör att smaken på sperman blir lättare medan öl och kaffe gör den tyngre och beskare. Kött och fisk får den att smaka "smörigare" och frukt som tranbär och plommon ger den en sötare smak.
vad du än gör - drick inte mjölk innan ni ska få till det. På grund av mjölkens höga bakterihalt får den sperman att smaka riktigt äckligt.

9. Kvinnlig sexualitet är fortfarande, i mångt och mycket, ett mysterium

Det finns idag inga vetenskapliga bevis på att g-punkten eller kvinnlig utlösning existerar.
Kritikerna till g-punktens existens menar att eftersom så många kvinnor inte kan få vaginal orgasm, kan heller inte g-punkten finnas.
De påpekar också att det inte finns någon del av en vaginas insida som har mer nervändar än någon annan. Dessutom använder de upptäckten av att klitoris till största delen är ett inre organ som en förklaring till varför en del kvinnor upplever vaginala orgasmer.
Motståndarsidan menar att det finns ett visst ställe inne i slidan som svullnar upp vid stimulering och då även ger upphov till lubrikation.

Denna diskussion hör ihop med debatten kring fontänorgasmens vara eller icke vara. En del hävdar att det är g-punkten som är upphov till fontänorgasmen och därför måste den alltså finnas.

Det är känt att en del kvinnor sprutar ut någon slags vätska vid orgasm, debatten handlar dock om vad det är för vätska egentligen.
Kritiker hävdar att det helt enkelt är urin. En del förespråkare menar att det är en separat vätska som inte har något med urin att göra och andra hävdar att det kan vara urin men att urin också kan vara sexuellt frambringat och behöver alltså inte ha någonting med blåsan att göra.

10. Det forskas mer på kvinnors sexualitet nu

En anledning till att vi vet så lite om kvinnlig sexualitet är dels att klitoris och kvinnlig ejakulation enbart är till för njutning och inte för fortplantning. Klitoris är faktiskt det enda organet som finns till enbart för njutningens skull och inget annat, vilket får en del forskare att tycka att det är mindre intressant än äggstockar, vagina, penis eller testiklar. Nu när dessa könsdelar är väl forskade på och förstådda kan vi förstås gå vidare på de som inte har någon fortplantningsuppgift.

Ett annat skäl är tiden. Numera ser vi allt fler kvinnliga forskare och vi har tillgång till bättre utrustning än tidigare, som ger oss möjlighet till helt andra upptäckter, som till exempel att se att klitoris mestadels är ett inre organ. Det hade inte varit möjligt för några år sedan, utan MRI.

Tack vare dessa förändringar är det troligt att vi kommer att upptäcka en hel del om kvinnlig sexualitet inom de närmaste åren.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Därför är män mer nyfikna på polygami jämfört med kvinnor – enligt sexinspiratören

29 Aug 2023, 21:58

Missnöjd med sexlivet? Så berättar du för din partner – sexologen: "Inled med orden..."

14 Dec 2022, 20:49
Är du missnöjd med sexet i din relation, men vågar inte säga något? För Nyheter24 berättar psykoterapeuten och sexologen Kalle Norwald, som är högaktuell med boken "Tack, förlåt och skyll dig själv", om hur du kan lyfta problemet – och om formuleringen du ska undvika.

Självtesta säkert för Klamydia hemma med hemmatest

5 Maj 2022, 00:00
Idag kan kvinnor på 20 minuter ta reda på och självtesta med hemmatest för Klamydia och se om man har Klamydia som 5% av alla kvinnor i åldern 18-22 går runt med.

3 st olika typer av kondomer som man enkelt hittar på nätet

23 Aug 2021, 18:30
Det har blivit kutym att inleda nya relationer med kondom eftersom det skyddar effektivt mot könssjukdomar och annat man kan få efter en skön natt.

Spermadonation i Köpenhamn kan vara ett alternativ

19 Jul 2021, 16:44
Det finns flera alternativ för hjälp med befruktning för att bli gravid. Resan kan börja med en konsultation över video med syftet att finna den bästa behandlingsformen för varje kvinna.

Här är sexroboten som kan sexvägra – hon säger nej

26 Jun 2018, 21:08
Den nya sexroboten Samantha har lärt sig att vägra sex. Blir hon misshandlad eller uttråkad så säger hon nej.