Läsarfråga: Jag vill operera mitt underliv

Signaturen "Anonym" undrar hur hon ska kunna berätta för sin mamma.


Undrar du också över något?

Har du också en fråga du vill få besvarad?
Naturligtvis kan du vara anonym.

Skicka din fråga till filippa.berg@nyheter24.se

Hej! Jag vet inte riktigt om "sexoblandat" också är till för att ställa sånna här frågor men jag känner att jag är tvungen att få prata med någon om det här för det är något jag verkligen mår så himla dåligt över. Jag är 13 år snart 14, men ganska så mogen för min ålder. Redan haft sex och sånt där. Men det finns en sak som jag verkligen skäms över och har mått dåligt över sen jag gick i 3an ungefär. Och det är mitt underliv... Det är inte normalt. Det är missbildat och det har jag förstått nu. Jag hatar mina stora och hängande blygdläppar, verkligen HATAR och det är något som jag mår så dåligt över. När jag var yngre (9-10 år) så vågade jag inte visa mig naken för någon, inte ens min egna familj och släkt som jag står sååå nära! Inte ens kompisar. Jag skämdes bara men jag visste inte vad felet var. Jag trodde det var något fel på mig, att jag var annorlunda. Ungefär för ett halv år sedan så började jag sluta bry mig så mycket, jag hade sex för första gången och jag tror det hjälpte lite. Någon månad efter det skaffade jag pojkvän och det hjälpte ännu mer, för jag kunde visa mig naken för honom och det kändes inte fel. Dock så är det slut nu menmen. Men jag känner nu att jag inte skulle kunna ha sex med någon mer för jag är så rädd för att visa mig naken fortfarande. För kanske 1-2 månader sen så började jag läsa på Google, andra hemsidor och tittade även på en film om såkallade skönhetsoperationer om det här. Jag fick reda på mer om det, att det kan vara som en slags missbildning men också att flera andra har det här och att vissa har mått dåligt av det och vissa andra inte. Också att några gjorde operationer när dom var i min ålder och äldre och det är nånting som jag verkligen vill göra, så snabbt som möjligt. För jag har mått så dåligt av det här i flera års tid nu och det har fått sina konsekvenser av det här med. T.ex att jag har flytningar nästan hela tiden, det skavs ibland mot tros eller byxkanten, man ser att det hänger när jag har trosor eller bikini på mig och så mycket mer. Jag vill kunna känna mig bekväm i min kropp. Frågan är, hur ska jag berätta för min mamma att jag vill göra en könsoperation? Jag står henne jätte nära och kan prata med henne om exakt allting så ser inga problem i det. Jag har velat berätta det i en månad men det här är en annan sak att prata med henne om känner jag. Snälla hur ska jag göra? Ska jag gå till en gynekolog och se vad dom säger? Hur länge tar det att få operera sig och hur mycket kan det kosta? Mår så himla himla dåligt av det här.
Tacksam för ett svar så snabbt som möjligt för jag måste säga det här till mamma så fort som möjligt och få göra en operation för jag tror och hoppas att hon skulle tillåta det, hon skulle nog förstå. Snälla hjälp mig...


Svar:

Angående hur du ska berätta för din mamma att du vill göra operationen så tycker jag att du ska förklara precis som du gjort nu. Att du mår dåligt av det samt att du även har fysiska besvär av det.

Det man ska veta angående operation av blygdläpparna är att det kan vara mycket smärtsamt samt att man kan få minskad känsel. Men om du har läst mycket om detta, satt dig in i det, funderat över riskerna och bestämt dig för att det är värt det, så är det självklart bara ditt beslut. Även om jag tror att du måste ha en förälders medgivande på grund av din låga ålder.

Angående kostnad så beror det lite på, i vissa fall kan man få det betalat av staten. Men detta är endast om du har riktiga fysiska besvär av detta, eller extrema psykiska besvär. Om man bara "vill bli lite snyggare" är det inget som staten betalar.
En operation kan kosta mellan 12000-18000 kr om man får betala det själv.

Ta med dig din mamma och gå till er läkare och fråga hur ni ska gå vidare så får ni de råd ni behöver.

Lycka till!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!