För två år sedan korsades Patriks och Jennys vägar när de inledde en kk-relation. Ju mer de träffades desto mer började de tycka om varandra.
1 av 4
För två år sedan korsades Patriks och Jennys vägar när de inledde en kk-relation. Ju mer de träffades desto mer började de tycka om varandra. - Foto: Montage/TT
De hade båda erfarenhet från misslyckade förhållanden där de hade känt sig instängda. Personerna på bilderna är inte de i artikeln.
2 av 4
De hade båda erfarenhet från misslyckade förhållanden där de hade känt sig instängda. Personerna på bilderna är inte de i artikeln. - Foto: TT
Patrik och Jenny lever nu i ett öppet förhållande, och är lyckligare än någonsin. Personerna på bilderna är inte de i artikeln.
3 av 4
Patrik och Jenny lever nu i ett öppet förhållande, och är lyckligare än någonsin. Personerna på bilderna är inte de i artikeln. - Foto: TT
– En av största utmaningarna är de sociala strukturerna, vilka man kan vara öppna med och vilka man inte kan vara det. Det är bara med några vänner som jag är så här öppen. Omvärldens fördömanden är ju ofta väldigt jobbiga, berättar Patrik. Personerna på bilderna är inte de i artikeln.
4 av 4
– En av största utmaningarna är de sociala strukturerna, vilka man kan vara öppna med och vilka man inte kan vara det. Det är bara med några vänner som jag är så här öppen. Omvärldens fördömanden är ju ofta väldigt jobbiga, berättar Patrik. Personerna på bilderna är inte de i artikeln. - Foto: TT

Jenny och Patrik har öppet förhållande: "Vi har bara analsex med varandra"

De fann varandra efter flera misslyckade förhållanden: "Jag har alltid trott att det var något fel på mig," berättar Patrik.


Det är inte alla människor som känner sig hemma i den monogama normen. Polyamorösa människor blir kära i och lever med flera personer samtidigt, medan andra söker öppenhet och vill kunna ha sex med andra än sin partner. Ett sådant par är Jenny och Patrik som har ett öppet förhållande.

Det är flera misslyckade förhållanden som har orsakat en känsla av instängdhet, och slutat i otrohet, som har lett dem dit på varsin väg. För två år sedan korsades Patriks och Jennys vägar när de inledde en kk-relation. Ju mer de träffades desto mer började de tycka om varandra. Snart insåg de att de behövde definiera om sin relation och att de var ett par.

– Jag har aldrig känt mig så lycklig med någon förut, berättar Jenny för Nyheter24.

En vanlig fördom om personer som är i öppna relationer verkar vara att det är bekvämlighet som ligger bakom, men Patrik förklarar det som en sexuell läggning.

– Jag har länge trott att jag är monosexuell, men spruckna förhållanden är ett slags kvitto på att jag inte fungerar så. Jag har alltid trott att det är något fel på mig.

Hur kändes det att inse att du inte var monosexuell?

– Mycket skuld och skam. Jag har försökt passa in och vara som många andra, men jag känner mig inte tillfreds och trygg i ett monogamt förhållande. Jag skaffade barn med mitt ex i övertygelsen att vi skulle vara ihop och så, men det föll av den här anledningen. Det är ju mitt fel. Hade jag kommit till insikt innan hade jag kanske tagit andra vägar i livet, berättar Patrik.

Redan som ung hade han svårt att stanna i relationer. För Jennys del har hon alltid haft ett behov av att vara ensam. Liksom Patrik har hon känt sig kvävd i tidigare relationer. I fyra år var hon i ett förhållande som till slut gjorde henne bitter. Hon tappade lusten till allt. Hon förklarar det som att hon har vetat redan från början att förhållandena ska gå åt helvete.

– Jag har aldrig haft behovet av att vara med någon och när jag har varit det har det inte känts bra. Jag har känt mig intvingad. Då har jag fått panik, men tänkt att jag ska prova ändå.

Öppna – men inte om allt

Fastän inte alla skulle låta sin partner ha sex med andra finns det även regler i ett öppet.

– Jag berättar inte i detalj vad jag gör med andra kvinnor, och det ligger inte i mitt intresse att veta vad hon gör när hon träffar andra. Men det finns saker som vi bara gör med varandra, vilket gör vår sexrelation speciell. Vår relation hålls i högre aktning än de vi har vid sidan av, säger Patrik.

– Vi har bara oskyddat sex, BDSM och analsex med varandra, förklarar Jenny.

För Jenny och Patrik är det viktigt att de är öppna och ärliga med varandra, men vilka de träffar är de tysta om. Till en början berättade de mer öppet om sexet vid sidan av, men efter ett tag kom svartsjukan.

– Jag var rädd att förlora honom till någon annan. Jag har aldrig var rädd för det, inte brytt mig om en partner förut, berättar Jenny.

Men när svartsjukan kommer försvinner den snabbt. Då pratar Patrik och Jenny om det, och ägnar mer tid med varandra.

– Då tvingar jag mig själv inse att han är ju med mig för det är jag som är jag. För att jag inte är som andra.

Trots att det kommer en svartsjuka ibland hindrar det inte dem från att leva ut.

– Jag skulle aldrig neka henne att träffa andra för jag vet hur viktigt det är för mig. När vi träffar varandra vet vi att vår intimitet på sätt och vis har stärkts via det här. Man vill vara den bästa så man anstränger sig – jag anstränger mig mycket mer.

Svårt att vara öppen

Många gånger får Jenny positiva reaktioner när hon berättar om sitt förhållande med Patrik, men det är inte alltid så enkelt. Efter flera bråk med sin mamma, som anklagar henne för otrohet, har de slutat tala om det. För Patrik som är en offentlig person, är det svårt att vara öppen om sin relation.

– En av största utmaningarna är de sociala strukturerna, vilka man kan vara öppna med och vilka man inte kan vara det. Det är bara med några vänner som jag är så här öppen. Omvärldens fördömanden är ju ofta väldigt jobbiga, förklarar han.

Har ert förhållande ändrat synen på kärlek?

– Ja, den finns absolut. Tidigare har jag bara tänkt att ”kärlek funkar aldrig” och ”jag klarar inte av förhållanden” men jag har insett att jag är ganska bra på det. Bara man har samma villkor, säger Jenny.

Jenny och Patrik heter egentligen något annat.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kan du tänka dig ha ett öppet förhållande?
Tack för din röst!