Kan man få en könssjukdom i munnen – och hur upptäcker man det i så fall?
Kan man få en könssjukdom i munnen – och hur upptäcker man det i så fall? - Foto: Pexels och Claudio Bresciani/TT

​Så vet du om du har en könssjukdom – i munnen: "Spricker"

Visste du att du kan få klamydia i munnen? Nyheter24 listar könssjukdomarna du kan få i munnen – och hur du upptäcker det.
– Ofta vet man inte om det, berättar UMO-sjuksköterskan Anna Eklund.


Även om det är ovanligt så är det inte omöjligt att ha könssjukdomar i munnen.

– Det är inte alls lika vanligt att ha det i svalget som i underlivet. Det är säkrare att ha oralsex än samlag, men man kan inte säga att det är helt säkert och inte smittar, säger Anna Eklund, sjuksköterska på UMO, till Nyheter24.

Men hur märker man av det, egentligen?

– Ofta vet man inte om det. Det är som med könssjukdomar i könet att man inte alltid får symptom, berättar Eklund.

En av de vanligaste könssjukdomarna är herpes, som många har utan att veta om det. De flesta får nämligen inga symptom. Störst risk att få könssjukdomar är om man får sperma i munnen. Några av de könsjukdomar man kan få i halsen är kondylom, gonorré, syfilis och herpes.

– Herpes är ofarligt, men är besvärligt om man får symptom. Det är blåsor som spricker och blir sår.

Klamydia i munnen är svårt att upptäcka

Det är även väldigt ovanligt att upptäcka klamydia i munnen. Forskare vet ännu inte hur det smittas mellan mun och kön, enligt Vårdguiden 1177.

Det är vanligt att man inte får några symtom om man har en könssjukdom i halsen, men om man får symtom kan det till exempel vara svullna lymfkörtlar och feber.

Som tur är, är det ofta inte en könssjukdom man har i halsen om man har en infektion. Men det är bra att ha i åtanke att nämna för sin läkare att man har haft oskyddat oralsex, om man tror att man är smittad, eftersom vårdcentralen inte testar det på rutin.

– Om man är orolig att man har blivit smittad ska man ta kontakt med en ungdomsmottagning eller en könsmottagning och diskutera om man behöver testa sig eller inte, säger Anna Eklund.

Om man inte vill bli smittad av könssjukdomar är det säkrast att använda kondom och slicklapp.

Visste du att det är större risk att få könssjukdomar när du har rakat dig och att det finns 7 andra saker som kan leda till könssjukdomar – utan att ha sex?

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du ha oskyddat oralsex?
Tack för din röst!