10 smarta grejer för dig som hatar hushållssysslor

Glöm dammsugning, gräsklippning och andra tråkigheter – här är grejerna du borde skaffa om du har bättre saker att göra än hushållssysslor!


Hushållssysslor kan vara något av det tråkigaste som finns. Herre gud, det är faktiskt 2017, vi borde inte behöva lägga flera timmar i veckan på att städa – det borde finnas maskiner och robotar som tar hand om precis allt det där man måste göra, men som man inte har lust med.

Men trots att du nog kommer tvingas bära ut soporna och städa handfatet själv ett tag till, finns det som tur är redan en massa robotar och smarta lösningar som kan fixa de allra tråkigaste sysslorna.

1. En robotdammsugare


Få har väl missat att robotdammsugare börjar bli en grej, men det finns en massa olika modeller och tillverkare att välja mellan. Det som skiljer dammsugarna åt är oftast hur avancerade de är, där de mest avancerade så klart är dyrast, och de minst avancerade är billigast.

Vi kan rekommendera dig att välja en robotdammsugare från mellanskiktet (till exempel den här). Då får du en dammsugare som klarar av det mesta och dessutom vet när den behöver bli laddad, och då åker tillbaka till sin laddstation. Med en sådan robotdammsugare kan du komma hem till ett nystädat hem varje dag.

Klicka in här för att se vilka olika modeller som finns att välja på.

2. En bakmaskin


Det tar en bra stund och ganska mycket arbete att baka bröd. Man ska fixa ingredienser, baka ihop dem, vänta på att degen ska jäsa, baka ut, vänta på att degen ska jäsa igen, och slutligen ska allt gräddas. Det tar lätt flera timmar att bli klar.

Med en bakmaskin blir bakandet bra mycket mer effektivt. Det enda du behöver göra är att hälla i rätt mängd ingredienser i maskinen, ställa in timern och trycka på startknappen. Sen har du nygräddat bröd väntande på dig när du vaknar nästa morgon.

Vi på Nyheter24 har testat den här bakmaskinen från OBH Nordica, och kan rekommendera den varmt!

Klicka in här för att se vilka andra bakmaskiner som finns på marknaden.

3. Sous vide

Sous vide är en ganska ny idé, och handlar i grunden om att tillaga mat vid en låg men stadig temperatur under flera, flera timmar. Problemet när man till exempel steker kött är att värmen fördelas ojämt genom köttbiten, men genom att använda sous vide-teknik kan man tillaga hela köttbiten perfekt.

Den stora fördelen med sous vide är att det enda man behöver göra är att plasta in maten du vill tillaga, och sedan låta den ligga i ett vattenbad i några timmar. Resultatet blir perfekt varje gång!

Vi kan rekommendera den här sous viden från Anova. Den är ganska dyr (2 999 kronor), men också väldigt bra.

Klicka in här om du vill se vilka andra sous vide som finns att köpa.

4. En slow cooker


Att göra långkok är fantastiskt gott, och även om det inte tar speciellt mycket tid att lägga ner allt i grytan, tar det ofta flera timmar innan det är klart. Om man gör långkoket i en vanlig gryta på spisen måste man hålla ett öga på det hela tiden, men om du istället använder en slow cooker kan du lugnt lita på att allt går som det ska.

Med en slow cooker kan du slänga ner alla ingredienser i grytan på morgonen innan du går till jobbet, och komma hem till fantastiskt god och helt nylagad mat. Det är perfekt för dig som har bättre saker för dig än att titta på grytor som kokar på spisen.

Crock-pot är den mest kända tillverkaren av slow cookers. Här hittar du deras populära 4,7-liters-modell.

Det finns en hel massa slow cookers på marknaden. Kolla in vilka andra modeller som finns här.

5. En robotgräsklippare


Robotgräsklippare har funnits i en massa år nu, men tekniken har gått framåt och nu för tiden är de betydligt smidigare och enklare att ha att göra med än de var för till exempel tio år sedan.

Om du inte redan har gjort det borde du verkligen överväga att införskaffa en bra robotgräsklippare, istället för att spendera halva din semester gående bakom en vanlig motorgräsklippare. Herre gud, du har ju bättre saker för dig än att klippa gräs!

Husqvarna har en riktigt prisvärd modell som du hittar här.

Om du däremot känner att robotgräsklipparen från Husqvarna var liiite för billig, och istället känner att du behöver ha en svindyr (120 000 kronor) gräsklippare som ser ut som en batmobil, ska du klicka dig in här.

Här hittar du fler robotgräsklippare som finns att köpa.

6. En fönstertvättrobot

Att tvätta fönstren kan vara både ordentligt tråkigt, men också livsfarligt – speciellt om du bor i ett höghus. Så varför riskera välmående och liv när du kan låta en robot göra jobbet åt dig?

Sätt bara igång roboten, häll upp en kopp kaffe och ta en stund för dig själv. Under tiden tvättar roboten dina fönster.

Just nu finns det framför allt två prisvärda modeller på marknaden:

Klicka här för att läsa mer om Rumbot Window.

Klicka här för att läsa mer om Ecovacs Winbot 930.

7. En skurrobot

Har du redan en robotdammsugare, men känner samtidigt att det är lite trist att den inte bara kan torka golven medan den ändå håller på? Då bör du införskaffa en skurrobot också!

Precis som med dammsugarrobotarna finns det flera modeller att välja mellan, men vi skulle rekommendera en som bara behöver få vatten påfyllt då och då, och som i övrigt sköter sig själv. Som den här golvtvättarroboten från iRobot.

Kolla även in iRobot Braava Jet 240 (mest prisvärd), Vileda ViRobi (billigast) och iRobot Scooba 450 (dyrast).

8. En vattenkokare med wifi


Även om det inte finns en robot som kan koka vatten åt dig, kan du i alla fall skaffa en vattenkokare med wifi som du kan styra med hjälp av mobilen.

På så sätt behöver du inte resa dig ur din favoritfåtölj bara för att sätta igång nytt te-vatten, utan kan lugnt sitta kvar och gå ut i köket när vattnet redan kokar.

Vi rekommenderar iKettle Smarter WiFi 2.0. Klicka dig in här för att läsa mer om den.

9. En kaffebryggare med wifi


Och om du ändå ska koka vatten med mobilen, varför inte passa på att också styra din kaffebryggare?

Med Smarter Wi-Fi Coffee Machine blir ditt liv lite mindre stressigt, och garanterat mycket mer smidigt! Gå in här för att läsa mer och hitta bästa pris.

10. En grill med wifi


Som om vattenkokare och kaffebryggare med WiFi inte var tillräckligt, det finns också hela grillar du kan styra med mobilen. Det betyder att du kan sköta grillningen från tv-soffan! Värt!

Green Mountain Grills är den största (enda?) tillverkaren av grillar med wifi. Deras lågprismodell, Daniel Boone (läs mer om den här), finns att köpa från drygt 10 000 kronor, och deras lite bättre modell, Jim Bowie (läs mer om den här), finns att köpa för drygt 13 000 kronor.

Lite dyrt kanske, men smakar det så kostar det. Speciellt när det kommer till feta grillar!

Lycka till med ditt nya, mycket mer avslappnade liv!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Behöver du mer smart teknik i ditt liv?
Tack för din röst!