Underlätta amningen - 7 bra tips på bröstpumpar

Att amma tar tid och kan vara svårt för många, men det finns lösningar. Du kan exempelvis använda en bröstpump för att underlätta amningen. Här är 7 tips på hur du använder en bröstpump.


1. Underlätta amningsarbetet med hjälp av en bröstpump

Denna artikel innehåller reklamlänkar

Vi väljer att amma olika lång tid beroende på hur det känns. 

Amningen tar tid och “arbetet” landar naturligen på mamman. Men hur skall man kunna fördela arbetet lite mellan mamma och pappa som skulle kunna ge bröstmjölk på nappflaska ? Och hur skall man kunna ordna så att mamman inte alltid behöver amma med bröstet så fort bebisen är hungrig ?

Ett bra sätt att få hjälp med amningsarbetet kan vara att ta hjälp av en amningspump.

Omfattningen på hur stor avlastning man är ute efter styr valet av hjälpmedel. Det finns manuella amningspumpar och olika mekaniska varianter som avlastar på olika sätt.

Om man önskar underlätta amningsarbetet ofta kan det vara en idé att se om en elektronisk amningspump kan passa bäst. Om man önskar avlastning mer sällan kan det räcka med en enkel handpump eller om det fungerar att handmjölka.

Bröstmjölk är den bästa näringen under det första året med komplement av fast föda efter halvårsdagen. Bröstmjölken innehåller antikroppar som skyddar mot infektion och allergier.

Du kan pumpa ut och spara mjölken så att den kan ges även utan dig som mamma. 

Här kommer några tips och förslag på hjälpmedel.

2. Elektroniska automatiska amningspumpar

Elektroniska handpumpar kommer i många olika varianter och prisklasser. Beslutet om vilken elektronisk amningspump man väljer kommer landa i dels i vilken omfattning man önskar avlastning men också hur mycket pengar man är beredd att lägga på investeringen.

I de övre nivån av priser får man laddningsbara batterier som ger en stor valfrihet för var man kan använda amningspumpen. Priset beror också på om man önskar en bröstpump eller tvåbröstpump där båda brösten kan tömmas samtidigt.

3. Hur fungerar en amningspump ?

Amningspumpar har oftast två olika lägen. I det första läget “stimuleringsfasen” imiterar pumpen bebisens första sug på bröstet som startar upp brösten för en tömning. I läge två imiterar amningspumpen hur barnet suger när mjölken runnit till “utdrivningsfasen” . I det andra läget blir sugkraften större men med en lägre frekvens. 

En brösttratt sätts mot bröstet med bröstvårtan i mitten för att vakuumet från amningspumpen inte skall irritera bröstvårtan. Om inte pumpen själv går från stimuleringsfasen till utdrivningsfasen, när mjölken “runnit till” så skall du själv kunna växla fas.

När du pumpat färdigt i en ren behållare skall den ställas i kylskåp. 

Om du vill lägga olika tömningar i samma behållare är det viktigt att varje tömning först kallnat för sig.

Märk varje behållare med datum. Den utpumpade mjölken håller 3 dagar i kylskåpet och 6 månader i frysen. Om mjölken varit fryst skall den efter upptining förvaras i kylskåp och användas inom ett dygn.

Viktigt är att alltid rengöra amningspumpens alla delar och förvaringskärlen så att det inte sätter sig bakterier på utrustningen.

4. Medela Swing Maxi Flex


Medela Swing Maxi Flex ligger i den nedre delen av den övre priskategorin men många tycker att det är värt pengarna att få så stor avlastning som möjligt. Amningspumpens konstruktion bygger på forskning och en lång tradition av att tillverka amningspumpar.

Motorn kan drivas antingen med elsladd eller med (ej ladningsbara) batterier. Storleken på motorn är liten och smidig.

Amningspumpen reglerar mycket bra från stimueringsfasen till utdrivningsfasen då mjölken “runnit till”.

Pumpstyrkan kan regleras manuellt och pumpsuget efterliknar barnets sugrytm.

Brösttrattarna med en väl uttänkt oval form kommer i två olika storlekar så att bästa passformen kan väljas. För att man skall kunna slappna av när man pumpar finns det ett inbyggt översvämningsskydd som stoppa pumpningen när behållaren är fylld.

Bröstpumpen är lätt att plocka isär för rengöring och är enkel att använda.

Du hittar denna bröstpumpen HÄR.

5. Medela Freestyle Flex

Medela Freestyle Flex är värstingmodellen som också kostar lite mer än flesta andra amningspumpar. Bröstpumpen har en 2-fasteknologi som ger ett pumpsug som liknar barnets naturliga sugrytm. Översvämningsskydd gör att mamman kan slappna av och luta sig bakåt under pumpningen.

En stor fördel med den här modellen Freestyle Flex, är att den har uppladdningsbara batterier vilket minskar kostnaden på längre sikt. För att underlätta laddningsmöjligheter finns en USB-port. 

Freestyle Flex kan kopplas till MeMedela-appen som underlättar för planering och registrering av hur mycket mjöl du pumpat. När pumpen behöver laddas säger appen till om det.

Vid leverans finns två olika storlekar av trattpar så att bästa passformen kan väljas. Du får också med en kylväska med kylklabb, en transportväska, fyra flaskor med lock och två stycken flaskstativ.

Knappsatsen som finns på andra modeller har bytts ut mot en lättanvänd touch screen. Alla delar är enkla att demontera och kan både handdiskas och köras i diskmaskin.

Du hittar amningspumpen Medela Freestyle Flex HÄR.

6. Beemoo care manuell bröstpump

För den mer kostnadsmedvetna eller för den som bara vill testa på att bröstpumpa kan en manuell amningspump fungera bra. Beemoo Care manuella bröstpump har en smart och smidig konstruktion med ett stadigt handtag och bra grepp.

Pumpens mjuka silikonmembran masserar milt och ger en hög komfort vid pumpning, 

Pumpen är helt BPA-fri.

Amningspumpen har ett anti-returflöde som gör att luft och bröstmjölk inte blandas.

Vid leverans får man förutom pumpen också en flaskhållare, en förvaringsflaska med förslutningslock och en dinapp.

Den här manuella amningspumpen Beemoo Care hittar du HÄR.

Artikelbild är från Canva

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!