Sveriges Erik Säfström stoppas av Finlands Markus Kumpuoja och Elias Gillgren under det senaste världsmästerskapet i bandy - 2019 i Vänersborg.
Sveriges Erik Säfström stoppas av Finlands Markus Kumpuoja och Elias Gillgren under det senaste världsmästerskapet i bandy - 2019 i Vänersborg. - Foto: TT

Sverige avstår bandy-VM – markerar mot Ryssland

Finland avstår bandy-VM i ryska Syvtyvkar. Nu väljer även Sverige att dra sig ur mästerskapet.Det är både ett ställningstagande och en del i våra aktivas säkerhet, säger Pär Gustafsson, generalsekreterare i Svenska bandyförbundet, till TT.Det är efter nattens upptrappning av konflikten mellan Ryssland och Ukraina som besluten kommer.


Först ut med beslutet var Finland. De meddelade på torsdagsmorgonen att de drar sig ur både herrarnas VM i Syvtyvkar och P17-åldersklassens VM i Kemerovo en månad senare, med hänvisning till att säkerhetsläget i Ryssland försvagats i och med den militära konflikten mellan Ryssland och Ukraina.

"Vårt ansvar är att trygga säkerheten för finländska medborgare", säger Tobias Karlsson, vid Finlands bandyförbund i ett pressmeddelande enligt Yle.

"Jätteenkelt beslut att ta"

Kort därpå kom Svenska bandyförbundet med sitt beslut om att avstå turneringarna, efter att ha haft ett extrainsatt styrelsemöte under torsdagsmorgonen.

"Ryssland bryter mot både internationell rätt och mänskliga rättigheter när man invaderar Ukraina", meddelade generalsekreteraren i förbundets pressmeddelande.

"Ukraina är medlem i bandyfamiljen, och våra sympatier och tankar ligger naturligtvis just nu hos landets invånare", fortsätter han.

— Det är både ett ställningstagande mot Rysslands agerande och en del i våra aktivas säkerhet. Det var också viktigt att visa vad våra värdegrunder handlar om, berättar Pär Gustafsson för TT.

Spelare, förbundskaptener och en helt enig styrelse ställer sig bakom beslutet, som var enkelt att fatta utifrån den rådande situationen, säger Gustafsson.

— Det råder ingen som helst oenighet kring beslutet, det vill jag lova. Det är ett beslut som hela bandy-Sverige ställer sig bakom.

"Har varit två hemska år"

Det blir alltså tredje året på raken som Sverige inte spelar något VM i bandy.

— Det har varit två hemska år för vår landslagsverksamhet, vi står och längtar och skriker efter att få ta tag i det. Det är superviktigt för svensk bandy att vi får komma ut och mäta oss internationellt.

Gustafsson fortsätter:

— Därför är det såklart otroligt tråkigt, vi såg verkligen fram emot att få komma ut och komma igång. Men beslutet var enkelt och oundvikligt, även om vi tar det med ett tungt hjärta.

Framöver ska det svenska förbundet tillsammans med arrangörer, det internationella förbundet och andra nationsförbund sätta sig ned för att undersöka alternativ för framtiden.

Fem länder kvar

Sedan tidigare har det norska bandyförbundet sagt att man inte tänkt delta i turneringen på grund av pandemiskäl. Till nyhetsbyrån NTB säger nu förbundets generalsekreterare Tomas Jonsson att det nya läget inte "gjort det mer sannolikt att delta".

Kvar i mästerskapet verkar därför bara vara det ryska laget, Kazakstan, Tyskland, Estland och Ungern.

Det internationella bandyförbundet har ännu inte kommit med något besked kring turneringens vara eller icke vara.

VM ska enligt planen spelas den 27 mars–3 april i ryska Syvtyvkar.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!