Landslagsbacken Magdalena Eriksson, här under förlägret i Båstad, misstänker att det kan bli mer näthat än vanligt under sommarens fotbolls-EM.
Landslagsbacken Magdalena Eriksson, här under förlägret i Båstad, misstänker att det kan bli mer näthat än vanligt under sommarens fotbolls-EM. - Foto: TT

Redo för mer näthat under EM: "Vi är förberedda"

Internet är ett fantastiskt sätt att hålla kontakten med fans.Men nätets baksidor gör att flera svenska EM-spelare planerar att ta en paus från sociala medier under mästerskapet.Man får vara förberedd på att det kan komma ännu mer under det här mästerskapet, säger mittbacken Magdalena Eriksson.


Fakta: Uefas arbete mot näthat

I samband med att fotbolls-EM i England inleddes den 6 juli lanserade Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) ett så kallat "respektprogram", där en av pelarna är arbetet mot näthat.

Bland annat vill Uefa utbilda spelare i hur man tacklar och försvarar sig mot hot och hat på nätet. Samtidigt har man lanserat en ny plattform för att kunna övervaka, rapportera och vidta åtgärder mot näthat. För att säkerställa att man får bort skadligt innehåll skriver Uefa att man kommer att arbeta i direkt kontakt med stora sociala medier-plattformar som Twitter, Meta och Tiktok.

Uefa jobbar också i nära samarbete med alla deltagande nationer i EM, och har genomgångar med de berörda landslagen efter samtliga matcher.

En första sammanfattning av hur mycket näthat som drabbat EM-turneringen kommer efter gruppspelet.

Källa: Uefa.

I takt med att damfotbollen vuxit har spelarnas stjärnstatus ökat, och med det också intresset utifrån. Oftast är det av godo, men de senaste årens allt större problem med hat och hot på nätet går inte heller att vifta bort.

Inför EM är det svenska landslaget väl medvetet om vad som kan vänta efter en dålig laginsats, eller ett kostsamt individuellt misstag.

— Vi har pratat om allt som kan hända. Jag kan bara tala för mig själv och jag brukar försöka hålla mig borta från sociala medier under mästerskapen. Jag kan lägga upp något, men jag sitter inte och scrollar i mina kommentarer. Ofta är det väldigt fina tillrop, men så kan det dyka upp något som kan ligga och gro i huvudet helt i onödan, säger Rosengårdsanfallaren Olivia Schough.

Juventusbacken Linda Sembrant är inne på samma spår.

— Jag är gärna lite i en bubbla under mästerskapet. Jag försöker att hålla mig borta, för någonstans påverkar det ändå oss, även om det är en person som inte betyder något för mig. Att få negativt input, det behöver man inte, säger Sembrant.

Brott eller inte?

Spelarna står inte ensamma i det. Svenska fotbollförbundet har en säkerhetsapparat kring EM, och där ingår det digitala hotet.

— Vi följer väldigt mycket den digitala riskbilden. Om det är hot och hat på sociala medier så följer vi det och agerar mot det, säger Stefan Dejemyr, säkerhetsansvarig i det svenska landslaget.

TT: Hur stor del har det digitala blivit?

— En relativt stor del. Människan är så funtad att om man har sociala medier att agera igenom, så kan man vara lite tuffare i sin retorik. Det gör att det kan komma kommentarer som kan vara olämpliga på olika sätt, och emellanåt helt olagliga.

Stefan Dejemyr, säkerhetsansvarig för det svenska damlandslaget, ska se till att den svenska EM-truppen känner sig trygg.

Först och främst handlar det om att identifiera kommentarer som kan vara olagliga.

— Alla brott bör beivras, förslagsvis genom att man vidareförmedlar det till myndigheterna för fortsatt hantering. Men sedan kan det komma till moraliska kränkningar, och det är svårare att hantera. Då handlar det om att stänga ner, att distansera sig i stället. Det är precis som i den fysiska världen, är det någon man inte vill ha fortsatt kontakt med, då distanserar man sig.

Inget förbud

Något förbud mot sociala medier har man inte infört. Landslaget jobbar i stället systematiskt med att fånga upp olämpliga kommentarer och påhopp. Det gör även Europeiska fotbollsförbundet (Uefa), som i samband med EM-premiären mellan hemmanationen England och Österrike lanserade ett nytt projekt för att fånga upp och förebygga näthat på sociala medier som Twitter, Instagram, Facebook och Tiktok.

Runt matchen identifierades 41 kommentarer, uppger Uefa, varav 28 anmäldes till den berörda plattformen. Det handlade bland annat om kommentarer innehållande sexism, homofobi och hat och riktade sig dels specifikt mot damfotboll, dels mot lagen eller enskilda spelare.

Magdalena Eriksson vet vad det handlar om. Som öppet homosexuell har Chelseabacken, som lever tillsammans med danska stjärnan Pernille Harder, sett sin beskärda del.

— Jag tycker att det har varit konsekvent sedan 2019 ungefär, när jag och Pernille blev väldigt profilerade som par. Sedan dess har det nästan alltid varit ungefär 90 procent positivt och 10 procent homofobiska kommentarer eller meddelanden. Och det är så sjukt, för man tänker ”jaja, det är så det är”, säger Eriksson.

"Den kändes"

EM i England ser ut att slå alla tidigare rekord när det gäller intresse för ett dammästerskap – och det kan nog komma att märkas på nätet, tror Eriksson.

— Eftersom vi kommer att få ännu mer uppmärksamhet i sommar och spelar på ännu större arenor rent tv-tittarmässigt också, så får man vara förberedd på att det kan komma ännu mer under det här mästerskapet. Och det är något som vi har pratat om, att vi ska vara förberedda på att det kan komma.

Landslagets målvakt Hedvig Lindahl har också upplevt en hel del. Hon betonar att kritik är en sak, det kanske man måste acceptera, men att hot är något helt annat.

— Jag tog emot ett rejält hot, som verkligen kändes i magen. Mycket annat bryr jag mig inte så mycket om, jag har en distans till mitt namn, det är inte så personligt längre. Men den kändes, säger Lindahl.

— Kritik kanske man måste lära sig ta och ibland förtjänar man kritik, men hot måste man reagera på och där tycker jag att förbundet har varit väldigt tydligt med hur vi ska agera, att det aldrig är okej, att man måste polisanmäla och så vidare.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!