AIK:s lagkapten Sebastian Larsson. Arkivbild.
AIK:s lagkapten Sebastian Larsson. Arkivbild. - Foto: TT

Larsson om näthatet: "Förkastligt, punkt"

Näthat och hot har blivit ett återkommande problem inom svensk fotboll. Senast i raden av drabbade är Zachary Elbouzedi och Robin Tihi. Båda har AIK-koppling.Att det kommer att finnas en, ursäkta språket, massa idioter som sitter och skriver saker bakom skärmar och gömmer sig bakom det, tyvärr är ju det ett samhällsproblem, säger Sebastian Larsson, AIK:s lagkapten.


AIK:s mittfältare Zachary Elbouzedi stängde nyligen ned sitt Instagram-konto.

Enligt irländaren själv är detta något han gör då och då, men många kopplar ihop det med att han fått utstå många hårda, ibland hatiska kommenterar på sociala medier.

Senast efter förlusten mot Vorskla Poltava i kvalet till Europa Conference League (2–3).

Nu laddar han och laget inför onsdagens returmöte med det ukrainska laget.

— Det har inte påverkat vår uppladdning så, som grupp. Men det är klart, man är ju medveten om det här. Genom alla mina år så nås man av sådana här saker ibland. Alltså, det är bara förkastligt, punkt, säger Sebastian Larsson på presskonferensen inför matchen.

— Det är en fin kille som varje dag gör sitt bästa för AIK. Det gör mig ledsen att höra att det gått så långt att han måste stänga av sitt Instagram-konto. Vi har hans rygg, och det har de flesta av våra supportrar också, säger Bartosz Grzelak, AIK:s tränare.

"Inget som bara riktar sig till fotbollen"

Enligt Larsson är näthatet ett utbrett fenomen. Både inom fotbollen och samhället i stort. Även Larsson själv har utsatts för näthat under sin karriär, bland annat i samband med en EM-kvalmatch mot Spanien 2019.

— Att det kommer att finnas en, ursäkta språket, massa idioter som sitter och skriver saker bakom skärmar och gömmer sig bakom det, tyvärr är ju det ett samhällsproblem och inget som bara riktar sig till fotbollen på något sätt. Det enda man kan göra i de lägena det är att fördöma.

Värnamos Robin Tihi stod för en olycklig insats mot AIK i söndags. Nu har han utsatt för näthat. Arkivbild.

"Gör ont i hjärtat"

I den allsvenska matchen mellan IFK Värnamo och AIK stod Robin Tihi, Värnamos, inlånade AIK-back, för en olycklig insats. Ett ingripande ledde till ett självmål och ett annat till ytterligare ett baklängesmål. Detta blev även matchavgörande i AIK:s uddamålsseger (3–2).

— Att man blir kritiserad för prestationer hör någonstans till elitidrotten. Men att det går utöver det och blir en personfråga, det är för jäkligt. Framförallt kan jag känna, jag är ju 43 år, får jag någonting så skakar jag av mig det. Men jag vet inte om jag skakat av mig det om jag var 20. Det gör ont i hjärtat att se nedlåtande kommentarer om unga spelare som bara gör sitt bästa, säger Grzelak.

Efter insatsen har Tihi, 20 år, utsatts för stora mängder hat på sociala medier. Mycket på grund av att supportrar till rivaliserande lag ansett att han gynnat klubben han tillhör, och inte det lag han representerar just nu.

Enligt Enes Ahmetovic, sportchef i Värnamo, har klubben valt att inte polisanmäla händelsen.

— Allt vi gör, gör vi givetvis i samråd med Robin Tihi för det är han som är den drabbade i den här situationen. I dialog med honom så vill han fokusera på fotbollen framåt och släppa det som varit och då lyssnar vi givetvis på vår spelare, säger Ahmetovic till TT.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!