OS-guldmedaljören Daniel Ståhl misslyckades i EM och slutade femma.
OS-guldmedaljören Daniel Ståhl misslyckades i EM och slutade femma. - Foto: TT

Bergqvist: "Vi underlevererar lite i medaljer"

Sveriges friidrottare lämnar EM i München med ett guld och två silver. Förbundskapten Kajsa Bergqvist summerar ett mästerskap där det varit lite stolpe ut.Vi får fem fjärdeplatser. Man kan inte vara hundraprocentigt nöjd, säger hon.


Fakta: Sveriges friidrotts-EM i München

Guldmedalj:

+ Armand Duplantis, stavhopp.

Silvermedaljer:

+ Perseus Karlström, 20 kilometer gång.

+ Thobias Montler, längdhopp.

Fjärdeplatser:

+ Simon Pettersson, diskus.

+ Andreas Kramer, 800 meter.

+ Marcus Nilsson, tiokamp.

+ Fanny Roos, kula.

+ Andreas Almgren, 5 000 meter.

Sverige åkte till friidrotts-EM med en 52 idrottare. Sista svensk var Andreas Kramer som på söndagskvällen gick i mål som fyra på 800 meter – en placering som väl summerar veckan i München.

— Jag känner lite 'åh vad jag hade unnat Andreas den där medaljen och han var så nära', säger förbundskapten Kajsa Bergqvist och summerar den svenska insatsen:

— Vi får fem fjärdeplatser. Man kan inte vara hundraprocentigt nöjd, men breddelitmässigt har vi gjort vårt bästa EM sedan 50-talet när det kommer till hur många vi har topp åtta. Och även poängmässigt är det ett av de bästa vi gjort.

Sveriges förbundskapten Kajsa Bergqvist ser på från läktaren.

Plockade 60 EM-poäng

Det gemensamma målet var att slå poängen som den svenska EM-truppen samlade ihop på samma arena år 2002, då förbundskapten Bergqvist var en av medaljörerna – som guldmedaljör i höjd.

Den totala poängskörden denna gång blev 60 poäng – tio fler än 2002. Bergqvist menar att truppen i stort gjort ett bra mästerskap.

— Men vi underlevererar lite när det kommer till medaljer med tanke på hur många medaljchanser vi hade. Några av de här fjärdeplatserna eller femteplatserna hade man ju, för att vara helt nöjd, velat omvandla till medaljer.

Finnkampen väntar

Mästerskapsåret 2022 är nu slut, Bergqvists första som förbundskapten.

TT: Vad har du lärt dig under det här året?

— Väldigt mycket! I december–januari kändes det ju kul men stundtals överväldigande med att få ett helhetsgrepp, säger hon och berättar att hon ville ge uppdraget ett år för att se vad det innebär att vara förbundskapten.

Bergqvist fortsätter:

— Det har jag fått nu. Och jag känner att för varje mästerskap som har gått så känner jag att jag blir tryggare och tryggare. Sedan kommer man på massa grejer som man vill ska bli bättre och som man kan slipa på till nästa år.

Årets sista stora friidrottshändelse är Finnkampen i Helsingfors 3–4 september.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!