Häckens spelare jublar med publiken när SM-guldet säkrades på Gamla Ullevi.
Häckens spelare jublar med publiken när SM-guldet säkrades på Gamla Ullevi. - Foto: TT

Historiskt guld till Häcken efter derbykross

Guldfrossa? Inte ens i närheten.Häcken körde över IFK Göteborg i derbyt och säkrade ett historiskt första SM-guld i fotboll via hela 4–0.Vilken match, vilket statement, säger Häckens tränare Per Mathias Høgmo i Discovery+.

Vinna på Häckenvis eller förlora på Häckenvis. Så gick förhandssnacket hos spelarna i Hisingsklubben.

Det blev det förstnämnda. Med marginal.

Häcken spelade hem guldet i herrallsvenskan redan under första halvtimmen av derbyt mot IFK Göteborg.

När slutsignalen gick rusade spelare och ledare – många med guldhjälmar på sig – in på planen för att fira framför Häckens sektion av läktaren.

— De här spelarna slutar aldrig imponera på mig, säger Høgmo.

"Så jävla sjukt"

Klubben har väntat länge – nu är guldet äntligen klart.

Skyttekungen Alexander Jeremejeff, 22 mål i allsvenskan den här säsongen, var avstängd efter sitt röda kort senast. Då klev lagkamraterna fram och gjorde målen i stället.

— Det är så jävla sjukt att vi grejar det den här säsongen. Alla har väntat på att Häcken ska darra. Killarna går ut och gör en sådan här match, vi gör det vecka ut och vecka in, det är helt sjukt, säger Jeremejeff till Discovery+.

Sportchef Martin Ericsson:

— Vi gör det så vackert, avgör på det här sättet ... jag är mållös över det här laget.

Det hade inte ens gått sex minuter när Häcken spelade sig rakt igenom IFK Göteborgs försvar och Simon Gustafsson klackade vidare Even Hovlands långa passning till Blair Turgott vid straffområdesgränsen.

Turgott, på topp i stället för Jeremejeff, höll på att tappa fotfästet när han vände upp, men placerade sedan säkert bollen i mål.

Bara tio minuter senare var det dessutom dags igen. På en hörna kom mittbacken Johan Hammar loss perfekt från markeringen och nickade in 2—0.

3–0 i halvtid

Hammar, en av de viktigaste kuggarna i Häckens försvar under säsongen, missade några träningar i veckan på grund av halsfluss men hann tillbaka i tid för derbyt.

Det är kanske inte alla år som ett derby mot Häcken smällt så högt för IFK Göteborgssupportrarna. Men med ”lillebror” på guldjakt var det tydligt redan innan avspark att det var en match med betydligt mer på spel än bara tre poäng.

Blåvittklacken gjorde vad den kunde efter Häckens drömstart. Men uppförsbacken blev ännu brantare med en halvtimme spelad, när Häcken som vanligt ställde om blixtsnabbt efter en bollvinst och Mikkel Rygaard på egen hand drev fram och avslutade till 3—0.

Och medan det kom burop från IFK Göteborgs läktare i paus kunde Häckens spelare – på Häckenvis – summera ännu en imponerande första halvlek.

Mikkel Rygaard firar det första av sina båda mål.

"SM-guld, SM-guld, SM-guld"

IFK Göteborg har de senaste veckorna vunnit mot både Malmö FF och AIK. Men mot Häckens rivstart i derbyt hade laget inget att sätta emot.

Med både guldstriden mot Djurgården och derbyt mot lokalkonkurrenten i stort sett överstökat under första halvtimmen tappade matchen inte oväntat lite tempo i andra halvlek.

IFK Göteborg hade några bra chanser på ett tröstmål och satte hård press mot Häckenförsvaret mot slutet – då smällde Mikkel Rygaard in 4–0 med några minuter kvar att spela.

Då vågade också Häckenklacken – omkring 2 000 personer – på allvar börja skandera "SM-guld, SM-guld, SM-guld".