Travtränaren Claes Svensson tycker inte nödvändigtvis att konsumtion av hästkött är problematiskt.
Travtränaren Claes Svensson tycker inte nödvändigtvis att konsumtion av hästkött är problematiskt. - Foto: Pexels och Fredrik Sandberg/TT

Travtränarens utspel om hästkött: "Inte något negativt"

Svenska V75-hästar riskerar att sluta som hästkött efter slakt på Malta, visar en granskning av Expressen. Men travtränaren Claes Svensson tycker inte att ödet nödvändigtvis är problematiskt.
– På Malta är inte hästkött någon dålig mat, säger han till tidningen.


Travtränaren och veteranen Claes Svensson har, som många andra i branschen, skickat flera av sina hästar till Malta när de tävlat färdigt i Sverige. Där får de sedan tävla på medelhavsön i stället.

– Jag uppfattar det som att man tar väldigt bra hand om sina travhästar som tävlar. De sköts om som deras små barn. Däremot har man inte alls de ytorna som vi har i Sverige. Hästarna kan inte gå i stora hagar med grönt gräs för det finns inte, det finns inte mark. Ön är en tiondel av Gotland i storlek, säger han till Expressen.

Claes Svensson: "Ingen vill äta hästkött"

Men när det väl är färdigtävlat även på Malta väntar, enligt Expressens granskning, ofta slakt för hästarna – något som Claes Svensson inte nödvändigtvis anser är problematiskt.

– Malteserna drar sig inte för att, när hästen tävlat färdigt, slakta och äta upp den. Det är för oss tabu i stort sett inom hästsporten att äta hästkött, tyvärr måste jag säga, för det gör att hästarna inte har något värde efter avslutad karriär. Vore det så att de hade samma köttvärde som ett nötdjur har så skulle de ha ett större värde efter tävlingskarriären. Det är tyvärr ett dilemma vi har att ingen vill äta hästkött, man tycker att det är fult på något sätt.

På frågan om det finns personer som faktiskt äter upp hästarna efter karriären svarar Svensson:

– Ja, det är klart. På Malta är inte hästkött någon dålig mat. Det är ett köttslag som alla andra, får, häst, gris eller nöt. Det har ingen betydelse. På så sätt är inte det något konstigt för dem att slakta hästen och att den går till föda i stället. Det är inte något negativt i min värld.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!