Rasmus Dahlin (i mitten, med nummer 26 på ryggen) firas av sina lagkamrater efter att ha satt 5–3 i Buffalos vinst mot Detroit. - Foto: TT

Svenskmål i skuggan av tremålsskytt

Rasmus Dahlin och Rasmus Asplund noterades för varsitt mål när Buffalo krossade Detroit. Svenskarna hamnade dock i skuggan av lagkamraten Tage Thompson – som svarade för tre mål och tre assist i 8–3-vinsten.Det har inte hänt sedan jag var tio, säger Thompson.

Första perioden blev en förhållandevis beskedlig historia där hemmalaget gick till pausvila med 1–0 efter det att Thompson öppnat målskyttet med en slägga från vänstra tekningscirkeln med knappt tre minuter kvar på periodklockan.

I inledningen av andra kvitterade Olli Määttä för gästerna. Men därefter tog hemmalaget kommandot på nytt efter mål av Jack Quinn och Jeff Skinner, som båda två assisterades av Thompson. När sedan den 25-årige amerikanen slog in 4–1 med blott 1.30 kvar av mittenakten kändes matchen avgjord.

— Hockey är bra märkligt. Ibland har man matcher som den här utan att en enda puck går in. Men i kväll var det istället som att precis allt gick in, säger Thompson till Buffalo News enligt Aftonbladet.

Mål i powerplay

Detroit gav dock inte upp. Bara en halvminut efter Thompsons andra mål reducerade David Perron till 4–2. Drygt fyra minuter in i tredje var det dags på nytt då Dylan Larkin i numerärt underläge lyckades sno åt sig pucken på egen planhalva och tog sig hela vägen fram till hemmakassen och stänkte in 4–3.

Längre än så kom man dock inte. I stället fick Michigan-laget se Buffalo dra iväg rejält. Vid 12.53 satte Rasmus Dahlin 5–3 i powerplay med assist från Casey Mittelstadt och Thompson. Dahlin är därmed bästa poänggörare bland backar, har nu tolv poäng. Det är en poäng mer än svenske kollegan i San Jose, Erik Karlsson.

Dylan Cozens bättrade på siffrorna ytterligare innan det var dags för Thompson att trycka dit sin tredje balja.

Dahlin om Thompsons sex poäng:

— Jag är inte det minsta överraskad. Det här kommer hända fler gånger framöver. Han är ett sådant hot hela tiden. Jag älskar att se det, säger Dahlin till Buffalo News.

Sex poäng

Med 39 sekunder kvar av matchen avslutade Rasmus Asplund målskyttet med ett distinkt skott från slottet.

Buffalo stod för den största målproduktionen laget presterat sedan den 3 november 2018, då man noterades för nio fullträffar mot Ottawa. Och Tage Thompson blev den första Buffalospelaren sedan Pat LaFontaine 1993 att göra sex poäng i en match.

För Detroits del innebär resultatet att man nu förlorat tre av de fyra senaste matcherna.