Det svenska landslagets storhetstid ligger framför dem, säger Kroatiens förbundskapten.
Det svenska landslagets storhetstid ligger framför dem, säger Kroatiens förbundskapten. - Foto: TT

Hyllar Sverige: "Er tid kommer"

Sverige skulle ha varit i semifinal, det tycker i alla fall Kroatiens förbundskapten Nenad Sostaric.Men han tror att framtiden ligger för Sverige.Er tid kommer, säger han.


Det blev ingen semifinal för Sverige, men frågar man Nenad Sostaric kommer det att komma fler chanser för Sverige.

— Jag lider med Sverige. Ni spelar sådan handboll som jag gillar, jag tycker att ni ska vara i en semifinal. Men jag har följt Sverige de senaste åren, er tid kommer, sade han efter Sveriges seger mot hans Kroatien.

Och att det svenska landslagets tid kommer tror även förbundskapten Tomas Axnér. Till OS 2024 är målet att Sverige ska vara etablerat som topp fyra i världen.

— Jag tänker att hårt arbete lönar sig. Vi har en mycket högre lägstanivå än tidigare och tar oss längre i turneringar, säger han.

Nenad Sostaric tror på Sverige.

"Vi är närmre"

Enligt Axnér har spelet mot länder från till exempel Balkan, som spelar en mer fysisk handboll, blivit allt bättre.

Nu fattas bara det lilla sista.

— Det är ju mot de absolut bästa som vi måste höja oss och verkligen få till fullträffarna, men jag tror att det finns där. Nu fick vi inte det mot Danmark i framför allt en svag första halvlek men jag tycker vi visar mot Norge att vi är närmre och att det krävs att de har en målvakt som ligger uppemot 40 procent för att de ska vinna.

"Vi drömmer om mer"

Tomas Axnér tog över rollen som förbundskapten inför EM 2020, ett mästerskap som slutade med en elfteplats. Men sedan dess har det blivit en fjärdeplats i OS, en femteplats i VM och nu minst sexa i EM.

— Vi är inte längre åtta, nia eller tia. Nu är vi igen som sämst sexa i detta mästerskap, och det är positivt. Sedan är det klart att vi drömmer om mer, säger Axnér.

Mer kan det bli redan nästa år när Sverige, tillsammans med Norge och Danmark, arrangerar VM. De senaste årens framgångar har gjort att Sverige inför lottningen av VM på hemmaplan nästa år ligger bland de andra toppnationerna i pott ett, något som kan resultera i lättare matcher fram mot slutspelet.

— Det kan bli en lite enklare väg, säger Tomas Axnér.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!