Enligt Anthony Elanga kommer det komprimerade spelschemat vara tufft. Arkivbild.
Enligt Anthony Elanga kommer det komprimerade spelschemat vara tufft. Arkivbild. - Foto: TT

Tajt schema väntar efter VM: "Tufft"

Fotbolls-VM i en tid då de europeiska ligorna vanligtvis går på högvarv.Då väntar en lång paus för spelarna som inte deltar – och ett tajt spelschema efteråt för många.Det kommer vara många matcher, säger Anthony Elanga.


Fakta: Så spelas toppfotbollen denna säsong

+ Premier League inleddes den 5 augusti (en vecka tidigare än 2021) och pausades för VM den 12 november. På annandagen, åtta dagar efter VM-finalen, återupptas ligan med den traditionsenliga Boxing Day-fotbollen. Säsongen avslutas den 28 maj 2023 (en vecka senare än 2022).

+ La Liga startade den 12 augusti (samma helg som 2021) och pausades för VM den 9 november. Ligan återupptas den 31 december och avslutas den 6 juni 2023 (två veckor senare än 2022).

+ Bundesliga satte igång den 5 augusti (en vecka tidigare än 2021) och pausades för VM den 12 november. Ligan återupptas efter ett längre vinteruppehåll den 21 januari och avslutas den 27 maj 2023 (två veckor senare än 2022).

+ Serie A inleddes den 13 augusti (en vecka tidigare än 2021) och pausades för VM den 13 november. Ligan återupptas den 4 januari och avslutas den 4 juni 2023 (två veckor senare än 2022).

+ Ligue 1 startade den 6 augusti (samma helg som 2021) och pausades för VM den 13 november. Ligan återupptas den 28 december och avslutas den 21 maj 2023 (samma helg som 2022).

+ Champions Leagues gruppspel inleddes den 6 september och avslutas den 2 november. Åttondelsfinalerna spelas mellan den 14 och 22 februari 2023, med returmöten mellan den 7 och 15 mars. Kvartsfinalerna avgörs den 11-12 och 18-19 april, och semifinalerna den 9–10 och 16–17 maj. Finalen spelas den 10 juni 2023, det senaste finaldatumet sedan premiären för det europeiska cupspelet 1955– 56 (13 juni).

Fotnot: Qatar-VM inleds den 20 november, när Qatar möter Ecuador, och avslutas den 18 december.

Den qatariska sommarhettan skulle undvikas. Det resulterade i att fotbolls-VM för första gången spelas under vintern.

VM-finalen spelas således den 18 december – på Qatars nationaldag.

Vanligtvis är de europeiska toppligorna i full gång och för flera spelare väntar nu en lång paus från matchspel. För andra gör VM att spelschemat på flera håll blir väldigt komprimerat – framför allt för spelare i England.

Tätt spelschema i England

Engelska Premier League återupptas på annandag jul, endast åtta dagar efter VM-finalen, med den traditionsenliga Boxing Day-fotbollen.

Flera av de engelska klubbarna fick därtill matcher inställda med anledning av drottning Elizabeth II:s bortgång tidigare i höst. Sammantaget innebär det ett ännu tätare matchtempo än vanligt för de engelska klubbarna under våren.

— När matcherna inte kunde spelas så spelade det ingen roll. Det är inte upp till mig att kontrollera om vi spelar eller inte, säger svenska landslagsspelaren Anthony Elanga, till vardags i Manchester United, och fortsätter:

— Det kommer att vara många matcher. Jag tror att det är två matcher som blivit inställda för oss.

För Elanga blir det, till skillnad från många lagkamrater som spelar VM, ett längre uppehåll utan tävlingsmatcher den kommande månaden. Men han tror inte att det blir svårt att hålla formen.

— Nej. Vi tränar ju varje dag och kommer säkert att ha träningsmatcher. Så alla kommer att vara redo när vi behövs. Det är därför vi har ett stort lag, alla kan spela. Det kommer att vara tufft men alla är redo.

Tre månaders paus

För andra utlandsproffs skapar VM en annan sorts problem.

Mittbacken Aiham Ousou, 22, lämnade Häcken för den tjeckiska storklubben Slavia Prag i juli 2021. Han har sedan dess blivit ett fast inslag i startelvan hos den tjeckiska huvudstadsklubben – och för hans del blir det en lång paus även efter VM.

Den tjeckiska ligan pausas i nästan tre månader och återupptas sista helgen i januari.

TT: Hur kommer ni att hålla igång i Prag?

— Vi har inte snackat så mycket om det, så jag har ingen aning. Men jag hoppas på att få lite semester. I så fall kommer jag hem och träffar familjen. Om vi åker på träningsläger så är det så, men jag har ingen aning, säger Ousou.

"Känner att fan..."

För en och annan landslagsspelare kommer VM-uppehållet olägligt. Ludwig Augustinsson är precis tillbaka efter skada.

Nu vill han spela fotboll för Aston Villa – inte glo på VM.

— Jag känner att fan, kan vi inte spela lite till. Det känns nästan som om min säsong börjar nu, men det är som det är och det kommer många matcher där runt jul och sedan matar det på fram till juni.

— Jag får passa på att bygga upp mig efter skadan i stället, säger Augustinsson.

Isak Hien är i en snarlik situation. Hellas Verona har rasat ihop fullständigt och ligger sist i Serie A. Mittbacken får några dagar ledigt i nästa vecka, inte mer.

— Med tanke på situationen i klubben kommer vi nog att vara mycket på träningsplanen och jobba på det vi behöver jobba på, säger Hien.

TT
/
/
AHL
/
Jul
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!