Argentinska fotbollsfan firar i extas vid den ikoniska obelisken i huvudstaden Buenos Aires.
Argentinska fotbollsfan firar i extas vid den ikoniska obelisken i huvudstaden Buenos Aires. - Foto: TT

Extas i Argentina efter segern

Argentinas gator exploderade i glädje efter det att den fotbollsgalna nationen slagit Kroatien och därmed säkrat en finalplats i VM i Qatar.


— Jag är i fullkomlig extas, säger den 31-årige reklamaren Emiliano Adam till nyhetsbyrån AP, insvept i landets flagga i huvudstaden Buenos Aires.

Innan matchen blåstes av hade eftermiddagen i Buenos Aires närmast stannat av, då fansen följde Lionel Messi leda laget mot den bekväma 3–0-segern.

I Argentina har ekonomin stagnerat de senaste åren, inflation råder och nära fyra av tio personer lever i fattigdom. Fotboll är religion och VM utgör en viktig glimt av hopp för befolkningen.

Ett hopp som var på väg att krossas efter Argentinas skrällförlust mot Saudiarabien (1–2) i VM-premiären.

— Det här är den första matchen som inte fick mig att lida, första gången jag kunde njuta av en match från början till slut, säger Emiliano Adam om semifinalen mot Kroatien.

Argentinas senaste VM-titel togs 1986 i Mexiko där Diego Maradona var den stora stjärnan.

— Det var länge sedan vi upplevt en sådan här lycka. Det är vackert, kolla bara på det här, säger 27-åriga skådespelerskan Laila Desmery under tisdagens gatufest.

I finalen, som spelas på söndag, väntar vinnaren från semifinalen mellan Frankrike och Marocko.

Fotbollsfans firar vinsten i stadsdelen Palermo i den argentinska huvudstaden Buenos Aires på tisdagskvällen, lokal tid.
TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!