Kylian Mbappé och Frankrike är i sin andra raka VM-final efter 2–0 i semifinalen mot Marocko.
Kylian Mbappé och Frankrike är i sin andra raka VM-final efter 2–0 i semifinalen mot Marocko. - Foto: TT

Frankrike i VM-final – duell mellan Mbappé och Messi

Argentina mot Frankrike.Men också två världsstjärnor ställs mot varandra – Lionel Messi och Kylian Mbappé.Klubbkompisarna från Paris SG möts i VM-finalen – men bara en blir världsmästare på söndag.Marocko får spela om bronset.


Fakta: Frankrikes VM-finaler

Frankrikes tidigare VM-finaler:

1998: 3–0 i finalen mot Brasilien

2006: 3–5 (efter straffar) mot Italien

2018: 4–2 mot Kroatien

2022: Mot Argentina.

Messi var fundamental bakom Argentinas 3–0 mot kroaterna i tisdagskvällens semifinal.

Mbappé var inte mindre viktig för Frankrike, delaktig som han var i båda målen i 2–0-segern på al-Bayt i al-Khor, drygt tre mil norr om Doha.

Där bjöd de 40 000–45 000 marockanska fansen omedelbart på imponerande visselkonserter när fransmännen hade bollen. Fyra minuter och 39 sekunder, längre dröjde det inte innan Theo Hernandez såg till att det blev knäpptyst.

— Det är verkligen otroligt, spela två VM-finaler efter varandra. Det är ett otroligt ögonblick. Vi jobbade bra, det var tufft, men nu är vi i final. Vi kommer få jobba hårt för att ta hem finalen, säger Hernandez i C More.

Antoine Griezmann spelade snett inåt bakåt till Kylian Mbappé vars första skott blockerades. Det andra styrdes ut till Milans ytterback. Vigt och akrobatiskt lyckades Hernandez få in bollen trots att han hade vänsterbenet nästan i axelhöjd och inte den bästa av vinklar.

Det var första målet i turneringen som Yassine Bounou släppte förbi sig från en motståndare.

Full fart framåt

Underläget tvingade upp Marocko ur de bekväma försvarsblocken, som varken Belgien, Spanien eller Portugal kunde forcera. VM-sensationen visade att den även kan spela en anfallsfotboll som hotar en regerande världsmästare.

Men nöd och näppe stötte Hugo Lloris undan Azzedine Ounahis distansskott. Den främsta av målchanser i den tidiga marockanska anstormningen.

Och så mitt i den kom den franska kontringen.

Olivier Giroud jobbade sig förbi en försvarare och lossade vänstersläggan – men bollen slog i stolpen. En träffbild decimetern till höger och Bounou hade varit chanslös och fransmännen på god väg till finalen redan efter 20 minuter.

Kort därpå signalerade Romain Saiss för skada och byttes ut mot Selim Amallah. Där förlorade Marocko inte bara sin klippa till mittback utan även sin lagkapten.

Frankrike ökade trycket. Den begåvade centrale franske mittfältaren Aurélien Tchouaméni frispelade Kylian Mbappé, vars avslut passerade Bounou men slogs undan framför mållinjen av en försvarare.

Giroud snappade upp rensningen och borde ha gjort 2–0, men smekte bollen utanför.

Cykelspark i stolpen

Jawad El Yamiq överträffade kort före pausen Hernandez i atletisk förmåga. Via en cykelspark gick bollen mot stolproten där Lloris fick ut en näve och tippade bollen i stolpen.

Marockanerna kom ut till andra halvlek, spelade med en frenesi och ett mod som om det inte fanns en morgondag. Frankrike trycktes ned och levde ytterst farligt när marockanerna radade upp nästan-mål-lägen.

Förbundskaptenen Didier Deschamps skrek ut order. Han såg spänd ut, till skillnad från kollegan Walid Regragui.

Den franskfödde lagbyggaren hade fått matchen dit han ville, men klockan gick i jakten på den kvittering som gett förlängning.

Tiden var inte på "Atlaslejonens" sida.

Mbappés solonummer

I stället klev Mbappé, som Messi i den första semifinalen, fram när det som bäst behövdes. Några nätta dribblingar och sidledsförflyttningar, ett avslut som styrdes på en marockan –och inhopparen Randal Kolo Muani fick öppet mål.

2–0 med elva minuter kvar och ridån gick ned för de rödgröna.

— Det väntar en sista match. Vi har varit tillsammans med spelarna i en månad och det är inte alltid lätt. Mina spelare har blivit belönade för sin framgång. Nu går vi för titeln på söndag, säger Deschamps i en kommentar på Fifas hemsida.

— Jag kommer att säga till mina spelare att de ska njuta av stunden, ta vara på varje ögonblick. Om fyra dagar ska vi spela om VM-titeln. Vi ska njuta nu och se till att vi är redo för vår sista match i VM.

Det första arablandet, tillika den första afrikanska nationen, i en VM-semifinal kan ändå lämna Qatar med en medalj. Bronsmatchen mot Kroatien spelas på Khalifa International Stadium på lördag.

Finalen spelas på Lusail-stadion dagen därpå.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!