Argentinska fotbollssupportrar firar VM-guldet i Buenos Aires.
Argentinska fotbollssupportrar firar VM-guldet i Buenos Aires. - Foto: TT

Argentinare i kris firar VM-guldet

Nästan 20 miljoner argentinare lever i fattigdom medan inflation och penningdevalvering gör livet allt svårare.Då kommer VM-guldet i fotboll som en räddare i nöden.Allt vi offrat är värt det för det här guldet, säger byggarbetaren Agustin Acevedo.


Runt 2 miljoner argentinare samlades runt Obelisken i centrala Buenos Aires för att fira Argentinas VM-guld i fotboll, efter straffseger i finalen mot Frankrike.

Det sköts raketer, biltutor ljöd och supportrar klädda i flaggfärgerna ljusblått och vitt sjöng, dansade och viftade med flaggor.

— Det här är vad vi alla väntat på och firandet kommer att fortsätta i dagar, säger läraren Veronica Silva.

— Vi längtar efter att få se alla spelarna. De har gjort oss stolta. Och det största firandet blir när de kommer, säger städerskan Rosa Rodriguez.

Den argentinske målvakten Emiliano Martinez sade, för att beskriva matchen som Argentina ledde med 2–0 innan Frankrike hämtade in och tog matchen till förlängning, att det är argentinares öde att "lida", ett ord som även Lionel Messi använde om matchen.

Och som också andra argentinare använder:

— Vi föddes för att lida, det är så vi argentinare är. Men vi fortsätter ändå, det är så landet är, säger ölförsäljaren Manuel Erazo.

"Distraktionen behövs"

Att följa VM och få uppleva landets första VM-guld på 36 år var en välbehövlig flykt från den tuffa verkligen för argentinarna. Cirka 40 procent av landets 45 miljoner lever i fattigdom och stigande inflation och penningdevalvering urholkar inkomsterna och sparandet för invånarna.

— Vi går igenom en ekonomisk berg- och dalbana i vilken det alltid är svårt att få pengarna att räcka hela månaden. Argentina har problem, ekonomiskt, socialt. Vi har det svårt, säger Acevedo.

— Så den här distraktionen behövs verkligen. Allt det vi offrat är värt det – för det här guldet.

Guldhjältarna ska firas

I Rosario, där finalmålskyttarna Lionel Messi och Àngel Di Maria växt upp, firade rivalsupportrarna till Newell's Old Boys och Rosario Central med armarna om varandra.

— Landslaget enar alla. Fans från Central och Newell's kramas och sjunger. Det är det vackraste här, säger 21-årige Nahuel Cantero.

Guldhjältarna väntas hem på måndagskvällen svensk tid och kommer sannolikt att färdas i en bussparad på tisdagen i Buenos Aires.

— Om Messi och Di Maria skulle komma till Rosario för att fira, det skulle vi verkligen uppskatta, säger 20-åriga Rosariobon Micaela Lourdes.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!