Janne Andersson under måndagens presskonferens.
Janne Andersson under måndagens presskonferens. - Foto: Anders Wiklund/TT

Janne Andersson: "Fortfarande frågetecken"

På fredag inleder Sverige EM-kvalet mot Belgien.Förbundskapten Janne Andersson har lugnande besked om bröderna Hjalmar och Albin Ekdal samt Dejan Kulusevski, men på annat håll finns fortfarande osäkerhet kring skadeläget.Kring Isak Hien och Emil Holm är det fortfarande frågetecken, vi får se och ta det lite dag för dag, säger Andersson.


Fakta: Sveriges EM-kvaltrupp

Målvakter: Robin Olsen, Aston Villa, Kristoffer Nordfeldt, AIK, Viktor Johansson, Rotherham.

Försvarare: Ludwig Augustinsson, Mallorca, Hjalmar Ekdal, Burnley, Gabriel Gudmundsson, Lille, Isak Hien, Hellas Verona, Emil Holm, Spezia, Edvin Kurtulus, Hammarby, Victor Nilsson Lindelöf, Manchester U, Carl Starfelt, Celtic, Linus Wahlqvist Egnell, Pogon Szczecin.

Mittfältare/anfallare: Viktor Claesson, FC Köpenhamn, Albin Ekdal, Spezia, Anthony Elanga, Manchester U, Emil Forsberg, Leipzig, Samuel Gustafson, Häcken, Viktor Gyökeres, Coventry, Zlatan Ibrahimovic, Milan, Alexander Isak, Newcastle, Jesper Karlsson, AZ Alkmaar, Jesper Karlström, Lech Poznan, Dejan Kulusevski, Tottenham, Kristoffer Olsson, Midtjylland, Robin Quaison, Al-Ettifaq, Mattias Svanberg, Wolfsburg.

Blågult samlades i Stockholm på måndagen och Janne Andersson mötte pressen med fyra dagar till kvalpremiären inför runt 48 500 åskådare på Friends arena.

I helgen saknades Hjalmar Ekdal i Burnleys lag och Albin Ekdal fick bytas ut i Spezia, men Andersson hoppas och tror att skadeläget ska vara lugnt för bröderna. Samma gäller Dejan Kulusevski, som fick lämna planen i förtid med Tottenham.

— Det ska inte vara några problem, säger förbundskaptenen om Kulusevski.

De frågetecken han har kvar gäller i första hand backarna Isak Hien och Emil Holm, som var osäkra kort redan när Janne Andersson presenterade sin 26-mannatrupp i förra veckan.

Inför mötet med Belgien tryckte 60-åringen på Sveriges fina kvalfacit under hans tid som förbundskapten. Landslaget har 13 segrar och tre oavgjorda matcher på Friends arena i EM- och VM-kval.

"Ett världslag"

— Det är ett världslag vi möter på fredag, så det är klart att vi måste upp på vår absolut bästa nivå. Vi måste upp på personbästa, konstaterar Andersson.

— Vi har en grundidé om hur vi tror att det blir, med reservation att vi inte kan veta exakt hur det blir, säger han om det Belgien som har en ny förbundskapten i Domenico Tedesco.

Andersson är förväntansfull.

— Vi vill till EM. Jag vill vinna fotbollsmatcher lika mycket som spelare och ledare. Det finns ett sug att gå ut på Friends.

— Hemma är hemma på Friends. Vi har en fantastisk hemmapublik som stöttar oss på ett sätt som gör att vi verkligen känner oss hemma. Jag är helt övertygad om att vi ska kunna göra det bra på fredag.

Plats för Zlatan

Med eller utan Zlatan Ibrahimovic? 41-åringen är tillbaka i landslagstruppen. I helgen spelade han säsongen första ligamatch från start när Milan mötte Salernitana.

— Han är färdig för att kunna spela allt från 0 till 90 minuter. Han är med för att kunna bidra på planen. Det är ingen välgörenhet att jag tar ut honom. Milan startade inte honom för att vara snälla utan för att han ska kunna bidra på planen, säger Ibrahimovic.

— Det finns en konkurrenssituation bland anfallare. Jag har intressanta alternativ, säger förbundskaptenen och nämner Anthony Elanga, Viktor Claesson, Robin Quaison, Viktor Gyökeres, Alexander Isak och Dejan Kulusevski.

— Vi får se vilka jag väljer, säger Andersson.

Tre dagar efter mötet med Belgien väntar Azerbajdzjan, också det på nationalarenan i Solna.

TT
/
/
/
/
/
/
AIK
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!