Albin Ekdal och Spezia får spela i Serie B. Arkivbild.
Albin Ekdal och Spezia får spela i Serie B. Arkivbild. - Foto: Giovanni Evangelista AP/TT

Svensklaget nedflyttat – föll i unika kvalet

Isak Hien kan andas ut. Hans Hellas Verona får spela Serie A-fotboll även nästa säsong. I nedflyttningskvalet besegrade man Albin Ekdals och Emil Holms Spezia med 3–1.

Italienska Serie A ändrade om i sina regler inför förra säsongen. Inbördesmöten och målskillnad skrotades, vilket betydde att om två lag i botten slutade på samma poäng efter 38 ligaomgångar så skulle man mötas i en nedflyttningskval.

Vinnaren får spela vidare i Serie A – förloraren åker ner till Serie B.

Och mycket riktigt blev det så den här säsongen. Båda Spezia och Hellas Verona slutade på 31 poäng och under söndagskvällen ställdes de mot varandra på neutral plan.

Ett Spezia, med landslagsstjärnan Albin Ekdal på bänken, och en skadad Emil Holm, åkte direkt på en kalldusch när Davide Faraoni gav Verona ledningen redan efter fem minuter.

Men hemmalaget kom tillbaka snabbt när Ethan Ampadu satte kvitteringen efter dryga kvarten spelad.

Därefter tryckte Verona – med en annan svensk landslagsstjärna i startelvan – Isak Hien – på för ett ledningsmål, och då kom det.

Inom loppet av drygt tio minuter hade Cyril Ngonge gjort två mål och Verona ledde med 3–1.

I den andra hade Spezia flera jättechanser, och närmast kom M'Bala Nzola vars straff var alldeles för löst och dåligt slagen.

Matchen slutade 3–1 till Verona som får fortsätta spela i Serie A.