Cristiano Ronaldo är en av stjärnorna som flyttat till Saudiarabien, i hans fall al-Nassr. Arkivbild.
Cristiano Ronaldo är en av stjärnorna som flyttat till Saudiarabien, i hans fall al-Nassr. Arkivbild. - Foto: AP/TT

Uefachefen om saudiska stjärnköp: "Ett misstag"

Europafotbollen har inget att frukta när Saudiarabien lockar stjärnor som närmat sig slutet av karriären. Det anser Uefa-chefen Aleksander Ceferin och kallar det i stället för ett misstag.


Cristiano Ronaldo och Karim Benzema har nappat på lukrativa erbjudanden med miljontals dollar i lön från saudiska klubbar i år.

Även Lionel Messi och Luka Modric har fått erbjudanden, men tackat nej.

De fyra har vunnit samtliga Ballon d'Or (Guldbollen) sedan 2008 och är 35 år och uppåt.

Ceferin, ordförande i Europeiska fotbollsförbundet Uefa, fick frågan av det nederländska tv-bolaget Nos om han är rädd för en utvandring från Europa till Saudiarabien.

— Nej, nej, nej. Jag tycker det är ett misstag av saudisk fotboll. De borde investera i akademier, ta dit tränare och utveckla egna spelare, säger Ceferin och fortsätter:

— Systemet med att köpa spelare som nästan slutat är inget som utvecklar fotbollen. Det är ett liknande misstag som Kina gjorde när de tog dit spelare som var i slutet av karriären.

De fyra toppklubbarna i Saudiarabien är sedan en tid tillbaka statligt ägda då den statliga investeringsfonden Pif har gått in som majoritetsägare. Fonden leds av kronprinsen Mohammed bin Salman.

Det öppnar för fler spektakulära köp, men Ceferin tonar ned den farhågan.

— Säg en toppspelare som i sina bästa år flyttat till Saudiarabien. Allt handlar inte om pengar. Spelarna vill vinna de största titlarna och de finns i Europa, säger Uefa-ordföranden.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!