Rúben Neves är klar för en flytt till saudiska al-Hilal. Arkivbild.
Rúben Neves är klar för en flytt till saudiska al-Hilal. Arkivbild. - Foto: Rui Vieira/AP/TT

Saudiarabien värvar Premier League-lagkapten

Saudiarabien fortsätter att värva fotbollsspelare från de europeiska toppligorna. Nästa spelare som byter Europa mot Saudiarabien är den portugisiska landslagsspelaren Rúben Neves, 26. Det meddelar hans nya klubb al-Hilal på Twitter.


Fakta: Saudiarabien och idrott

Saudiarabien är klassat som en diktatur, där stora brister råder när det gäller mänskliga rättigheter. Det finns förbud och restriktioner för vad kvinnor får och inte får göra, homosexualitet är förbjudet och dödsstraff praktiseras.

Samtidigt är landet världens största oljeexportör och staten extremt rik. På senare tid har Saudiarabien, främst via sin statliga investeringsfond Pif, pumpat in enorma summor pengar för att göra sig gällande inom idrotten.

Utöver investeringarna i fotbollen storsatsas det på bland annat golf, inte minst via den egna LIV-touren, formel 1, boxning och hästsport.

Detta har kritiserats för att vara sporttvätt – ett försök att genom idrott skifta fokus från landets dåliga rykte.

I takt med att investeringarna har ökat har även kritiken mot regimen tilltagit.

Idrottsstjärnor som väljer spel i Saudiarabien får numera ofta svara på frågor om politik.

Neves var Premier League-klubben Wolverhamptons lagkapten den gångna säsongen och gjorde fler än 200 matcher för klubben.

Den saudiska regimen – hårt kritiserad av bland annat människorättsorganisationen Amnesty för sin brist på mänskliga rättigheter – storsatsar på fotboll. Utöver att man redan äger Premier League-laget Newcastle, där svenske anfallaren Alexander Isak spelar, har man börjat pumpa in stora pengar i den inhemska ligan.

Neves är dock inte den första fotbollsspelaren som flyttar till Saudiarabien. Bland annat anslöt Cristiano Ronaldotill saudiska al-Nassr i vintras medan Karim Benzema blev klar för al-Ittihad tidigare i juni.

Superstjärnan Lionel Messi tackade däremot, tidigare i sommar, nej till ett jätteerbjudande från Saudiarabien för att i stället spela i Inter Miami.

TT
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!