Fifa, tillåter spelare att spela på internationell nivå med huvuddukar. Det gör inte franska fotbollsförbundet. Arkivbild.
Fifa, tillåter spelare att spela på internationell nivå med huvuddukar. Det gör inte franska fotbollsförbundet. Arkivbild. - Foto: Amir Pourmand/AP/TT

Frankrike går emot Fifa – förbjuder hijab

Högsta domstolen i Frankrike har beslutat att landets fotbollsförbund (FFF) har rätt att förbjuda hijaber under matcher.


Statsrådet utfärdade sitt beslut efter att ett kollektiv av fotbollsspelare som bär hijab kallat "Les Hijabeuses" kampanjat mot förbudet och inlett rättsliga åtgärder.

Det franska fotbollsförbundet har tidigare beslutat att förbjuda kvinnor att bära slöja under officiella matcher, såväl som vid tävlingar som förbundet anordnar. Det är inte i linje med rekommendationerna från Internationella fotbollsförbundet Fifa, som tillåter spelare att spela på internationell nivå med slöja.

Enligt domstolen kan förbundet "ålägga sina spelare en skyldighet att bära neutrala kläder under idrottstävlingar och evenemang, för att garantera ett smidigt genomförande av matcher och förhindra sammandrabbningar eller konfrontationer. Den anser därtill att förbudet som införts av FFF är lämpligt och proportionerligt."

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!