Sophie Hansson tog sig till VM-semifinal och ett litet kliv framåt efter dålig form.
Sophie Hansson tog sig till VM-semifinal och ett litet kliv framåt efter dålig form. - Foto: Jonas Ekströmer/TT

Nytt årsbästa ger Sophie Hansson VM-hopp

Ett nytt årsbästa var ett litet steg framåt. Sophie Hansson kunde andas ut efter att ha tagit sig till semifinal på 100 meter bröstsim i sim-VM. Även ryggsimmaren Hanna Rosvall avancerade med ett nytt personbästa.


Sophie Hansson tog EM-guld på 100 meter bröstsim 2021, men fjolåret blev ett steg bakåt för Helsingborgssimmaren som bor och tränar i England.

Det här året har inte heller varit någon dans på rosor hittills.

Men VM-starten var i alla fall ett litet steg framåt.

"Bara att pusha"

Sophie Hansson noterade årsbästa med 16 hundradelar och 1.06,69 gav henne tolfte tid till semifinal.

— Det är säsongsbästa och jag har ju simmat snabbare förut, men det gäller att inte fokusera för mycket på det. Man har det man har, och det går bättre och bättre, så det är bara att pusha det här, säger 24-åringen som var dryga sekunden över sitt eget svenska rekord.

Loppet var långt ifrån perfekt, hon kom fel in i vändningen och fick glida även i målgången.

— Framför allt är det vändningen, kan jag öppna på samma tid med lite mer is i magen så kan jag vara starkare sista 15 meterna, säger hon om semifinalen som avgörs i eftermiddag, svensk tid.

Lider med storasyster

Hansson siktade på VM-medalj i fjol, men blev besviken sexa.

Nu är konkurrensen ännu hårdare. Litauiska stjärnan Ruta Meilutyte var överlägset snabbast i försöken på 1.04,67 och fyra simmare var under 1.06, däribland världsrekordhållaren Lilly King, USA, fyra på 1.05,93.

I söndags stod storasyster Louise Hansson, 26, för ett magplask på 100 meter fjäril där medaljkandidaten missade final.

— Jag hann inte träffa henne efteråt, men precis som alla andra i laget lider jag med henne. Hon har jobbat stenhårt, men får inte ut det. Simningen är grym i bland, säger Sophie.

En som har helt andra känslor är klubbkamraten Hanna Rosvall som slog personligt rekord för andra gången i år på 100 meter ryggsim. Hon putsade sitt gamla med 17 hundradelar till 1.00,46.

Hanna Rosvall nådde semifinal på 100 meter ryggsim.

Det räckte till semifinal med fem hundradelars marginal och delad 15:e plats.

I fjol hade hon också ett bra mästerskapsår med personliga rekord.

— Det känns som det bara går bättre och bättre. Jag var nervös, men det är nyckeln för mig och ger mig extra energi, säger hon.

Med resultat tog hon ett stort steg mot ryggsimsplatsen i det svenska medleylaget. Där slåss hon mot Michelle Coleman som har det svenska rekordet (59,62), men inte varit under 1.01 i år.

Robin Hanson nådde inte semifinal på 200 meter fritt utan hans 1.47,09 – sex tiondelar över personliga rekordet – var fyra tiondelar från avancemang.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!