Supportrar med bengaler på läktaren under söndagens fotbollsmatch i Allsvenskan mellan AIK och Malmö FF på Friends arena i Solna.
Supportrar med bengaler på läktaren under söndagens fotbollsmatch i Allsvenskan mellan AIK och Malmö FF på Friends arena i Solna. - Foto: Mickan Palmqvist/TT

SvFF efter skandalen: Måste jobbas mer inom AIK

SvFF:s säkerhetschef Martin Fredman fördömer söndagens skandalscener på läktaren under matchen mellan AIK och Malmö. Det är tråkigt men inte jätteförvånande, är väl någon form av känsla. AIK som klubb måste jobba mer med problemet, anser Fredman.


Fakta: Vårens skandalderby

Den 28 maj gästade AIK rivalen Djurgården i ett derby på Tele2 arena. Vid ställningen 1–0 till Djurgården så utbröt skandalscener efter att AIK-spelarna Axel Björnström och Erick Otieno fick syna det röda kortet.

Matchen avbröts under en timme efter att AIK-supportrar kastat knallskott och bengaler in på plan. Maskerade personer från AIK-ståplatssektion försökte också ta sig in på planen och hamnade i slagsmål med kravallutrustad polis och ordningsvakter.

Svenska Fotbollförbundets ordförande Fredrik Reinfeldt beskrev händelseförloppet som en "väl förberedd aktion" och sade också att gärningsmännen "besitter ett betydande våldskapital".

Några dagar efter händelsen hölls det ett möte mellan SvFF:s ordförande Fredrik Reinfeldt, generalsekreterare Håkan Sjöstrand, polis, Riksidrottsförbundet, socialminister Jakob Forssmed (KD) och justitieminister Gunnar Strömmer (M). Efter mötet kommunicerades det, från SvFF och Gunnar Strömmer (M), att man ska göra en översyn av lagstiftningen så att fler våldsverkare ska kunna identifieras och lagföras.

Minst sju personer blivit hämtade till förhör och delgivits olika misstankar. Bland annat misstanke om anstiftan till- respektive deltagande i våldsamt upplopp samt sabotage mot blåljusverksamhet.

Matteus Hedin, tf gruppchef Team Evenemang vid lokalpolisområde Globen, har sagt att Polisen bedömer att cirka 80 personer deltagit i det våldsamma upploppet.

AIK meddelade under måndagen att sex personer stängts av från AIK:s matcher.

Matchklockan stod på minut 58 i söndagens allsvenska stormöte mellan AIK och Malmö på Friends arena i Solna när spelet fick avbrytas.

Då hade knallskott smällt tre gånger nära MFF-klacken och bengaler hade kastats från samma läktare. Ett antal supportrar från AIK tog sig även in på planen och sprang mot bortaläktaren för att söka konfrontation. Matchen kunde återupptas först efter en 40 minuter lång paus.

Kaoset, som inträffade mindre än två månader efter skandalderbyt mellan Djurgården och AIK på Tele2 arena som föranledde krismöte mellan politik och fotboll, beskrevs av AIK:s vd Fredrik Söderberg som ett "jävla misslyckande".

Ingen "quick fix"

Även Svenska fotbollförbundets (SvFF) säkerhetschef Martin Fredman ser allvarligt på den nya läkarskandalen.

— Självklart går det inte annat än att ånyo fördöma det. Det ska väl sägas att för sådana här saker finns ingen "quick fix", det har vi sett runtom i världen där de här bekymren finns. Bara för att vi hade ett nedslag sist mellan Djurgården och AIK är det inte så att det upphör direkt bara för att åtgärder vidtas, säger Fredman.

Svenska fotbollförbundets (SvFF) säkerhetschef Martin Fredman. Arkivbild.

Utan att ha sett några färdiga rapporter från matchdelegaten vill han inte kommentera händelserna i detalj, men konstaterar att det återigen rör sig om allvarliga överträdelser.

— Det är aldrig bra när vi har både pyroteknik, inspring på plan och "bangers". Allting händer ju igen då och med samma klubb inblandad, det går inte att bortse från. Det måste jobbas mer med det här internt inom föreningen AIK, säger Martin Fredman.

Kameraövervakning

De förändringar som behöver komma till är sådana som redan varit uppe för diskussion, säger Martin Fredman. Det rör sig bland annat om lagändringar kopplade till tillträdesförbud och dess längder, samt möjligheter för arrangörerna att få ta del av kameraövervakning som i dag saknas.

— I de stora delarna så tror jag vi vet vad vi behöver i framtiden för att åtminstone försöka begränsa det här. Sedan tror jag att förändringen i sig måste komma till största del från supporterskapet själva. Det kommer vara svårt att göra de här evenemangen så trygga och säkra som vi vill om det inte finns en egen vilja hos supportrarna om att det här inte ska hända.

Just det är en aspekt som han ofta tycker glöms bort i debatten.

— Någonstans måste man börja där problemen finns, och det är de som väljer att bryta de här reglerna regelmässigt och tyvärr lite för ofta just nu, säger Martin Fredman.

TT
/
/
/
AIK
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!