Hanna Lundkvist fick lämna fotbolls-VM på kryckor. En fotledsskada under genrepet mot Filippinerna förra måndagen satte stopp för 21-åringens deltagande.
Hanna Lundkvist fick lämna fotbolls-VM på kryckor. En fotledsskada under genrepet mot Filippinerna förra måndagen satte stopp för 21-åringens deltagande. - Foto: Christine Olsson/TT

VM-drömmen dog – men Lundkvist går inte lottlös

Hanna Lundkvist fick se sin VM-dröm gå i kras bara några dagar före mästerskapet. Hon går ändå inte lottlös. Det svenska spelaravtalet, som offentliggjordes häromdagen, gör att 21-åringen får med sig drygt 150 000 kronor hem.


Fakta: Så mycket får spelarna

Totalt kommer Internationella fotbollsförbundet (Fifa) att betala ut 152 miljoner dollar, motsvarande runt 1,6 miljarder kronor, under sommarens världsmästerskap i Australien och Nya Zeeland.

Under senaste VM, Frankrike 2019, betalade Fifa ut 50 miljoner dollar.

Nedan följer summorna som varje spelare respektive förbund är garanterade, beroende på hur långt nationen tar sig i turneringen.

+ Prispengar per spelare

Gruppspel: 30 000 dollar.

Åttondelsfinal: 60 000 dollar.

Kvartsfinal: 90 000 dollar.

Fjärde plats: 165 000 dollar.

Tredje plats: 180 000 dollar.

Andra plats: 195 000 dollar.

Vinnare: 270 000 dollar.

+ Prispengar per förbund

Gruppspel: 1 560 000 dollar.

Åttondelsfinal: 1 870 000 dollar.

Kvartsfinal: 2 180 000 dollar.

Fjärde plats: 2 455 000 dollar.

Tredje plats: 2 610 000 dollar.

Andra plats: 3 015 000 dollar.

Vinnare: 4 290 000 dollar.

Källa: Fifa.

Svenska fotbollförbundet (SvFF) har även tidigare sett till att spelarna får ersättning för mästerskapen. Semifinalplatsen i EM förra året gav till exempel 452 000 kronor till varje enskild spelare.

Det som är nytt inför VM är att Internationella fotbollsförbundet (Fifa), som delar ut prispengarna, öronmärkt en summa till spelarna. De nationella förbunden får alltså inte själva välja hur de vill fördela pengarna.

Alla VM-spelare får 30 000 dollar, motsvarande runt 310 000 kronor, bara för att vara med. Men även en som missar mästerskapet får pengar.

"Alltid något"

Sveriges startelva håller upp Hanna Lundkvists tröja inför VM-premiären mot Sydafrika på Wellington Regional Stadium.

Tack vare det svenska spelaravtalet för VM – en överenskommelse mellan SvFF, landslagstruppen och spelarföreningen – får Hanna Lundkvist halva den summan trots att hon tvingats lämna VM med en fotskada.

— En bra gest, tycker jag. Hon har varit här på samma förutsättningar som vi, för att spela en premiär och förhoppningsvis ett långt mästerskap, säger Sveriges vänsterback Jonna Andersson.

Inför Sveriges premiärmatch mot Sydafrika i söndags höll den svenska startelvan upp Lundkvists tröja nummer 4 under lagfotograferingen. Att tvingas säga hej då till en lagkamrat smärtar, och därför är det lite plåster på såren att hon får viss ersättning.

— Jag tänker faktiskt inte jättemycket på pengarna i sig. Det är klart att det är otroligt stort och viktigt, men om man är uttagen i truppen så är man här med samma förutsättningar som alla andra, och om något sådant där händer är det väl jättebra att man får ta del av det, säger Jonna Andersson.

Mittfältaren Hanna Bennison kände inte till den delen i spelaravtalet, men håller med Andersson om att det skickar en bra signal.

— Jag visste faktiskt inte det, men det är såklart kul för henne. Det är såklart jättetråkigt att hon inte kan vara med och spela, så det är väl alltid något. Men hon hade nog helst varit med på planen och spelat med oss, säger Bennison.

Upp till bevis, Fifa

Det nya upplägget med öronmärkta prispengar har hyllats av de flesta. Men det finns fortfarande en oro att vissa förbund skulle låta bli att skicka pengarna vidare till spelarna, som det är tänkt.

Svenska mittbacken Magdalena Eriksson utgår ifrån att Fifa sköter sitt jobb när det gäller den saken.

— Det är ju verkligen upp till Fifa att inte bara betala ut pengarna till förbunden utan att göra en noggrann uppföljning, och se till att pengarna går vidare till spelarna. Det blir Fifas ansvar efter turneringen, säger Eriksson.

Julia Zigiotti Olme, som var på plats i Nya Zeeland som reserv utifall att Caroline Seger inte skulle kunna vara med, får däremot inga pengar eftersom hon aldrig varit inskriven i den svenska truppen.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!