Giulia Dragoni, till höger, blev Italiens yngsta landslagsspelare i historien när hon startade i VM-premiären mot Argentina. På lördagen ställs hennes Italien mot Sverige i Wellington.
Giulia Dragoni, till höger, blev Italiens yngsta landslagsspelare i historien när hon startade i VM-premiären mot Argentina. På lördagen ställs hennes Italien mot Sverige i Wellington. - Foto: Christine Olsson/TT

Inte ens Rolfö har koll på "Lilla Messi"

Hon är snackisen i Sveriges kommande VM-motståndare. Men de svenska spelarna har ingen vidare koll på Italiens 16-åriga supertalang Giulia Dragoni. Inte ens Fridolina Rolfö – trots att de spelar i samma klubblag. Första gången jag såg henne var här i VM, säger Rolfö.


Dragoni, född den 7 november 2006, fick chansen från start i Italiens VM-premiär mot Argentina (1–0), och med sina 16 år och 259 dagar blev hon de italienska fotbollsdamernas yngsta VM-spelare genom tiderna.

Hon stod för en fin insats under sina 83 minuter på planen, och kan mycket väl få chansen igen i lördagens gruppfinal mot Sverige.

— Hon är en talangfull spelare med väldigt stora kvaliteter och hon har en ljus framtid. Men det handlar också om hur hon presterar. Hon har både kvaliteterna och talangen, men det beror på vad hon gör av dem, säger Italiens förbundskapten Milena Bertolini på fredagens presskonferens på matcharenan Wellington Regional Stadium.

"Lilla Messi"

Giulia Dragoni under en av Italiens VM-träningar i Nya Zeelands huvudstad Auckland.

Bertolini poängterar att Dragoni, som gjorde A-landslagsdebut mot Marocko den 1 juli, bara är en av flera unga duktiga spelare i det italienska VM-laget. Men att 16-åringen alls är på plats i Nya Zeeland säger en hel del om hennes redan höga nivå på fotbollsplanen.

— Hon gjorde bra ifrån sig i premiären, det är en talangfull spelare. Men om hon vill bli riktigt bra så måste hon var ödmjuk inför det här. Att hon är en del av VM-truppen innebär att hon har potential. Vi har också flera andra unga spelare med talang. Det blir upp till dem hur de kommer att forma sina karriärer.

Guilia Dragoni fick smeknamnet "lilla Messi" medan hon spelade för Serie C-kubben Pro Sesto. För fyra år sedan flyttade hon till Inter, där hon blev en del av Milanoklubbens juniorlag. Hon klättrade upp till Inters seniorlag innan hon i början av 2023 värvades av Barcelona.

Nu är hon en del av klubbens B-lag och samma ungdomsakademi som fostrade just den Lionel Messi som hennes smeknamn är baserat på.

Seger: Innermittfältare?

I samma klubb är Fridolina Rolfö en av stjärnorna i A-laget. Men den svenska anfallaren har dålig koll på sin klubbkompis inför lördagens match.

— Jag har fortfarande inte tränat med henne. Hon är i B-laget just nu. Jag har hört många bra saker om henne, att hon är väldigt talangfull. Men första gången jag såg henne var här i VM. Men det är bra för Barcelonas framtid och jag ser fram emot att se mer av henne i resten av turneringen, säger Rolfö.

De övriga svenska spelarna verkar inte heller ha scoutat den 16-åriga mittfältstalangen så noga.

— Jag har inte sett henne jättemycket. Hon var ju i Inter och försvann sedan ner till Barcelona. Men jag har förstått att hon är otroligt duktig, hon är otroligt ung men spelar ändå behärskat. Det är inte så att man känner ”åh vad ung hon är”, utan hon gjorde det bra i första matchen, säger Juventusbacken Linda Sembrant.

Sveriges lagkapten Caroline Seger blir ställd när hon blir ombedd att berätta vad hon vet om Dragoni.

— Ja, nu sätter du mig på plats. Det är en innermittfältare va? Jag kan ju inte så mycket. Vi har sett lite och hon startade förra matchen, eller hur? Jag ska inte säga att jag har sett henne jättemycket, för då sitter jag och ljuger, säger Seger.

Den 38-åriga mittfältsveteranen påminns om sin egen ålder när talanger som Giulia Dragoni dyker upp. När Seger gjorde mästerskapsdebut i EM 2005 var Dragoni inte ens född.

— Alla dessa små som kommer nu ... det är ju skrämmande. Nej, jag bara skojar. Det är ju är helt fantastiskt att man spelar sitt första mästerskap när man är 16 år gammal. Jag önskar henne lycka till, säger Seger innan hon avslutar:

— Förutom på lördag.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!