VM-guld och världsrekord. Sarah Sjöström hade några magiska minuter i Marine Messe i Fukuoka.
VM-guld och världsrekord. Sarah Sjöström hade några magiska minuter i Marine Messe i Fukuoka. - Foto: Jonas Ekströmer/TT

Tränaren om Sjöströms present: "Helt galet"

"Vill du ha ett världsrekord i födelsedagspresent"? Frågan från Sarah Sjöström till tränaren Antonio Lutula kom i fredags kväll – sedan levererade hon den. Det är en födelsedag jag sent kommer att glömma, säger Antonio Lutula.


Lutula, tränaren på NEC, nationellt elitcenter, fyllde 30 år på lördagen.

Och fick det där världsrekordet från Sarah Sjöström på 50 meter fritt. En kvart så där efter att hon först sopat hem femte raka VM-guld på 50 meter fjäril.

— Det är helt galet, säger han.

Men förvånad – nej, det var han inte. Inte efter den frågan.

Och sedan, på lördagsmorgonen, en bekräftelse efter försöken: "Jo, det känns bra, jag kan nog ge dig det där världsrekord", meddelade Sjöström.

Antonio Lutula.

Förra stjärnan i tårar

Han hade svårt att sätta fingret på hur hon klarar att prestera två fantastiska lopp så kort inpå varandra.

— Men det är inte första gången hon simmar sina snabbaste lopp tätt inpå ett lopp innan. Hon har den förmågan.

Förre storsimmaren Anna-Karin Kammerling som själv haft världsrekordet på 50 meter fjäril, är sedan många år tillbaka Radiosportens expertkommentator och kunde inte hålla tillbaka tårarna i sändningen.

"Övermänsklig"

De fortsatte att trilla i den mixade zonen efteråt då hon först lyssnade på Sjöströms egna ord och sedan gav henne en bamsekram.

— Ofta förväntar man sig saker, nu kom det helt... Jag trodde kanske att hon skulle göra det i finalen, säger Kammerling om världsrekordet och fortsätter:

— Jag har pratat ganska mycket om hennes storhet, att verkligen förstå hur stor hon är.

Anna-Karin Kammerling. Arkivbild.

Kammerling var full av beundran efter de två urladdningarna på kort tid.

— Det är någonting som är övermänskligt med henne. Men det är också otroligt häftigt att se hur hon är som person just nu, hur hon njuter. Det är en sån passion för sporten i det här som är så häftigt att se. Dessutom fokuset, att kunna prestera när alla förväntar sig hela tiden, gång på gång.

Att hon efter alla år i världstoppen fortfarande tar guld och slår världsrekord är unikt.

— Jag vet inte om vi någonsin kommer att få uppleva en simmare i vårt land som kommer att leverera som Sarah har gjort. Det är häftigt.

Kammerling tog en av sina många VM-medaljer på 50 meter fjäril i just Fukuoka 2001, ett brons.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!