Fridolina Rolfös fötter, i en ny skomodell formad efter kvinnors fötter, under en landslagsträning inför VM.
Fridolina Rolfös fötter, i en ny skomodell formad efter kvinnors fötter, under en landslagsträning inför VM. - Foto: Adam Ihse/TT

Skorevolution i VM: "Det här vi väntat på"

På ett sätt är årets fotbolls-VM Fridolina Rolfös skönaste hittills. Skorna har aldrig suttit bättre. För mig har det betytt jättemycket, säger Rolfö om den nya trenden.


Åtminstone två av de tre stora skotillverkarna har vaknat till liv i år. Efter att fotbollsskor i regel formats efter mäns fötter har Puma och Nike inför VM i Australien och Nya Zeeland lanserat nya modeller helt med fokus på damspelare.

Det är på tiden, säger Barcelonastjärnan Fridolina Rolfö. Tidigare har hon ofta, precis som andra damspelare, tvingats hålla till godo med det som egentligen är herrmodeller, men i mindre storlekar. Nu har hon en utpräglad damsko.

— De har ju tagit fram den för att den ska passa bättre för en kvinna, och jag litar på att de gör ett bra jobb där och får fram den bästa skon för oss damer. Vi ser olika ut, damer och herrar, så jag tycker att det är ett jättestort steg att man tar fram damskor. Vi pratar om att det är mycket skador och jag kan tänka mig att det kan vara en del som är kopplat till vår utrustning också, säger Rolfö.

Delar databas med företagen

VM-duon Magdalena Eriksson och Fridolina Rolfö är båda väldigt positiva till att skoföretagen börjar ta fram fler skomodeller anpassade till kvinnor.

Danskan Katrine Okholm Kryger, verksam vid St Mary's universitet i London, är en av dem som gått i bräschen. Hennes forskning har bland annat visat att det kan finnas en ökad skaderisk för damspelare som spelar i skor designade för herrar, rapporterade Upsala Nya Tidning i våras.

— Det borde inte vara normen att kvinnor ska ha på sig något som är designat för män, sade Okholm Kryger till UNT.

Svenska VM-backen Magdalena Eriksson träffade Okholm Kryger i våras och lärde sig massor. Bland annat att skoindustrin är dålig på att över huvud taget tänka på olika fottyper.

— Det var otroligt intressant att höra. Hon berättade hur lite forskning som faktiskt görs inom herrfotbollen kring olika fötter och olika storlekar och så där. När man tänker efter så finns det ganska begränsat med modeller med tanke på hur olika våra fötter ser ut, säger Eriksson.

— Och också att hon faktiskt gör en studie som inte har gjorts på herrsidan, utan det är damfotbollen som bryter ny mark.

"Ingenting för mig"

Fridolina Rolfös håller upp sin nya skomodell, anpassad efter kvinnors fötter.

TT: Att det ändå kommer sådana här modeller, vad betyder det?

— Jättemycket. Det är det vi har väntat på, det vi har hoppats på. Och förhoppningsvis kommer det bara fler modeller för damer, för olika damernas fötter ser också olika ut. Så att alla kan hitta en modell som passar dem.

Adidas ligger möjligen steget efter Puma och Nike. Än så länge är det dåligt med specifika dammodeller – åtminstone såvitt deras svenska klienter vet.

— Jag är faktiskt inte helt säker. Vi har testat lite olika modeller, men som kanske inte kommit ut än. Jag får nog vara lite försiktig med vad jag svarar, säger Stina Blackstenius.

Målfarliga skor?

Utvecklingen som sådan står hon däremot bakom till fullo.

— Jag vet inte helt vad anledningen är, men jag kan tänka mig att skador är en av anledningarna till att det pratas om det här och att det kommer in dammodeller. Kan man minska risken där så ser jag det som något väldigt positivt.

För Fridolina Rolfö verkar inte skobytet ha gjort henne sämre i alla fall. På två matcher i VM har hon gjort två mål. Är det de nya dojorna som är hemligheten?

— Jag tycker att de är jättesköna. Det blir lite med passformen, man märker skillnad. Den formas bättre efter min fot. Jag tror att det är en superviktig del att ha rätt utrustning. Jag känner mig jättenöjd, säger Rolfö.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!