Vad är taktiken bakom straffläggningen.
Vad är taktiken bakom straffläggningen. - Foto: Pontus Lundahl/TT

Dolda taktiken – så väljer Sverige vilka som får lägga straffar i VM

Efter den nervpirrande straffläggningen mot USA i fotbolls-VM väcks kanske din nyfikenhet kring hur det svenska landslaget egentligen utser vilka spelare som tar ansvar för straffsparkarna.


Förra söndagen vann Sverige mot USA i fotbolls-VM. Efter en lång kamp avgjordes matchen på straffar. Sverige segrade tillslut efter stor dramatik och mötte senare Japan i kvartsfinal. Även den gången blev det svensk triumf. Men när tilläggstiden är slut, och det är dags för straffar. Vilken taktik ligger bakom straffläggningen? Hur tar man beslutet om vilka spelare som tar på sig ansvaret att kliva fram och skjuta?

Läs mer: Jonna Anderssons fina gest till motståndaren efter vinsten: "Vet vad det betyder"

Så går det till

Bakom beslutet om vem som ska slå straffarna, ligger det mindre taktik än vad man kan tro.

– Vilka har vi kvar och vilka tycker vi ska slå? Så tar vi dem efter det, sedan kan det vara så att någon säger så här: ”nej, det går inte här och nu", säger Magnus Wikman, assisterande förbundskapten, till Expressen.

När spelarna väl har bestämts, går man vidare till turordningen. Vem ska slå först.

– Generellt vill jag ha den bästa först för det kan ge något mer till gruppen. Men vi kollar av med spelarna, finns det någon som gärna slår eller helst inte vill slå i en viss ordning. Så vi försöker anpassa det lite grann också, så vi får ut max av deras mentala tillstånd, säger Magnus Wikman till Expressen.

Om det efter den första rundan straffar fortfarande står lika, går ansvaret för taktiken över till lagkaptenen.

– Vi får inte vara ute med dem, och har ingen möjlighet att prata med dem. Hon hade fått lite direktiv, så hon ska kunna lösa det efter lite bollande där ute vid mittcirkeln, säger Magnus Wikman till Expressen.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!