Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson under måndagens presskonferens på Eden Park i Auckland, inför tisdagens VM-semifinal mot Spanien på samma arena.
Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson under måndagens presskonferens på Eden Park i Auckland, inför tisdagens VM-semifinal mot Spanien på samma arena. - Foto: Pontus Lundahl/TT

Gerhardssons mammas oväntade roll under VM: "Måste swisha henne ganska mycket pengar"

Man vet aldrig vart en presskonferens med Peter Gerhardsson ska ta en. Den här gången: Till mamma Hjördis swishkonto, till en tysk professor i sociologi och, slutligen, rakt in i en skrubb. Det kommer att bli en underbar match, säger Sveriges förbundskapten inför VM-semifinalen mot Spanien.


Presskonferenser är fotbolls-VM:s torftigaste tillställningar.

Förutom när Peter Gerhardsson sitter vid podiet.

De brukar visserligen inledas vardagligt, med en pliktskyldig skadeuppdatering. Men sedan kan de ta vägen precis vart som helst.

Och exempelvis sluta med att den svenske förbundskaptenen – han är stundom lite disträ – tar fel dörr ut från presskonferenssalen och hamnar i något som kan liknas vid en skrubb.

Helt förvirrad kan han ändå inte vara. Det är knappast en slump att han nu ska leda Sveriges fotbollsdamer genom en fjärde semifinal på lika många mästerskap sedan han tog över efter Pia Sundhage 2017.

— Det känns bra. Men för mig är det en ny semifinal och nya känslor i kroppen. Men bra känslor, säger Gerhardsson inför tisdagens match mot Spanien i Auckland.

Klippboken väntar

Semifinalvanan känner han inte av. Han gillar över huvud taget inte att se tillbaka på det som har varit. Men så får han en fråga om en tidigare intervju, där han har berättat hur han inför matcher brukar få taktikråd från sin mamma Hjördis – och så vaknar något till liv i 63-åringen.

— Vi har pratat lite kort, men det kanske är det som är vanan då. Att jag inte behöver prata med mamma längre, utan att jag kan ta egna beslut, säger Gerhardsson.

Hjördis Gerhardsson följer dock allting som händer i VM, säger sonen. Och hon har en viktig roll under mästerskapet.

— Jag måste swisha henne ganska mycket pengar. För hon köper alla tidningar som jag inte läser nu, så att jag när jag kommer hem får läsa vad som har skrivits om oss. Då har hon sin klippbok klar. Eller min klippbok, jag får ju den. Men den kostar.

Han utstrålar sitt sedvanliga lugn trots att han står inför årets hittills största match. Men om de många frågorna spretar hit och dit är det ingenting mot svaren.

"Världens bästa sport"

En utländsk journalist undrar vilken bok som Gerhardsson läser inför semifinalen. Och så sätter den svenske förbundskapten fart på nytt.

— Den handlar inte om fotboll utan om den värld vi lever i. Det är en tysk sociolog som heter Hartmut Rosa som har skrivit den, den heter ”Resonans”, säger Gerhardsson.

— Han skriver att om man som människa vet allting så blir det inte intressant. Och det är precis därför som fotboll är så otroligt spännande. För man vet aldrig. Som tränare vet du aldrig vad som ska hända, även om du förbereder dig. Det är därför som fotboll är världens bästa sport.

Han avslutar med att prata om något mer fotbollsnära, någonting om hur Sverige ska få stopp på de många spanska stjärnorna.

Sedan är presskonferensen över. Peter Gerhardsson lämnar podiet, redo att ta sig an en ny stor semifinal.

Och med självsäkerheten hos någon som tror stenhårt på ett första svenskt VM-guld trycker han ner handtaget till skrubben.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!