Australiens anfallsstjärna Sam Kerr kan redan nu se tillbaka på fotbolls-VM som ett minne för livet.
Australiens anfallsstjärna Sam Kerr kan redan nu se tillbaka på fotbolls-VM som ett minne för livet. - Foto: Pontus Lundahl/TT

Kerr: "Mest fantastiska veckorna i mitt liv"

Australiens fotbolls-VM har varit en succé, oavsett hur det går i bronsmatchen mot Sverige. Storstjärnan Sam Kerr, som höll på att missa hela turneringen, beskriver det bäst. Även om jag inte hade spelat en enda minut så hade det ändå varit ett av de största ögonblicken i min karriär.


Tony Gustavssons ögon glänser när han lyssnar på Kerrs utläggning om hur hemmafansen burit dem genom turneringen. Australiens svenske förbundskapten, nyligen 50 år fyllda, har haft huvudansvaret för "Matildas" sedan hösten 2020, och vet vad det har kostat att nå hit.

På lördagen spelar ett australiskt fotbollslandslag för första gången en bronsmatch i ett VM och Gustavsson låter som en stolt förälder.

— Jag blir lätt känslosam, det vet alla. En av anledningarna till att jag blir det är för att jag vet hur länge och hur hårt de har kämpat för det här, och det gäller även generationerna före Sam och de andra i det här laget, säger Gustavsson.

— Och att få ser hur det här slår igenom och all den kärlek och support som vi har fått under den här resan, det känns som att man får vara med om någonting som är mycket, mycket större än sport. Det kommer jag att bära med mig för resten av mitt liv.

Tackas av alla

Australiens förbundskapten Tony Gustavsson och anfallsstjärnan Sam Kerr under fredagens presskonferens på Brisbane Stadium, inför lördagens VM-bronsmatch mot Sverige.

För turneringen som helhet har hemmanationens framgångar inneburit jackpott. Fotbollsfebern i Australien har bara vuxit sig starkare och starkare, och i Brisbane, där lördagens bronsmatch mot Sverige spelas, känner Sam Kerr av det överallt.

— Självklart vill vi ha bronset. Men vi känner oss som vinnare oavsett, och det beror på våra fans. Det är de som har skapat det här, de har fått oss att känna att vi gör något fantastiskt för dem. Jag gick på stan med ”Macca” (målvakten Mackenzie Arnold) precis innan här och alla som vi mötte sade bara ”tack”. Inte ”bra gjort” eller ”snyggt mål” som de brukar, utan ”tack”, säger Sam Kerr.

Chelseaanfallaren är hela mästerskapets stora affischnamn. Därför var det ett hårt slag – mot VM, mot Australien, mot henne – när hon dagen före premiären åkte på en vadskada. Ett tag såg det ut som att hon inte skulle kunna spela alls i turneringen, men efter tre matcher på bänken var hon tillbaka i spel till utslagsomgångarna.

VM i världsklass

I semifinalen mot England (1–3) spelade hon från start och stod för ett drömmål, och nu vill hon skjuta bronset till Australien.

— Även om jag inte hade spelat en enda minut så hade det här mästerskapet ändå varit ett av de största ögonblicken i min karriär. För det som vi har åstadkommit som lag är helt otroligt, säger Sam Kerr.

— Just nu kan man knappt förstå vad som har hänt de här veckorna. Men om 10–15 år kommer vi att se tillbaka på det här som de mest fantastiska fyra veckorna i våra liv.

Tony Gustavsson tycker att mästerskapet har hållit världsklass – "det är som att röda mattan har rullats ut för oss under hela VM" – och han passar också på att hylla Sam Kerr lite extra.

"Fört nationen samman"

— Tänk er själva, det här har varit hennes stora dröm under en väldigt lång tid. Och så dagen före VM-premiären skadar hon sig och vet inte om hon kommer att kunna spela över huvud taget, säger Gustavsson.

— Man skulle kunna bli så förkrossad att man drar ner hela laget för att du inte kan hantera dina känslor. Men det som Sam gjorde i det ögonblicket, att hon var den bästa lagkamraten som jag har sett någonsin, det säger allting om henne som person och ledare för det här laget. Sättet som hon stöttade de andra på, samtidigt som hon gick igenom sin karriärs jobbigaste ögonblick ... det säger allting om dig, Sam.

Det är lite sorgligt att VM strax är över, säger Sam Kerr. Men hur det än går i lördagens bronsmatch har hennes landslag satt ett stort avtryck för framtiden.

— Vi pratade inför VM om att vi ville lämna efter oss något som folk kommer att prata om i 10–20 år framåt. Det har vi redan gjort. Men tar vi brons och fixar en VM-medalj till det här landet, det skulle vara helt otroligt. Det känns verkligen som att vi har fört nationen samman genom fotbollen, säger Kerr.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!