Spela mer längs marken, uppmanar Dejan Kulusevski.
Spela mer längs marken, uppmanar Dejan Kulusevski. - Foto: Henrik Montgomery/TT

Kulusevskis oro: "Blir för många långbollar"

De svenska anfallarna flyger fram i sina klubblag i fotbolls-Europa. I den blågula tröjan har det gått tyngre. Dejan Kulusevski tror att det kan ha med landslagets spelsätt att göra. Vi måste få mer ut av varje spelare, säger "Spurs"-stjärnan inför de kommande EM-kvalmatcherna.


Fakta: Landslagsanfallarnas säsongsstart

Alexander Isak, Newcastle, 4 matcher, 2 mål

Anthony Elanga, Nottingham, 4 matcher, 1 mål

Dejan Kulusevski, Tottenham, 4 matcher, 1 mål

Viktor Gyökeres, Sporting, 4 matcher, 2 mål

Robin Quaison, al-Ettifaq, 5 matcher, 2 mål

Sverige är i ett prekärt läge inför lördagens EM-kval borta mot Estland. Vinst är förmodligen ett måste efter tidigare förluster mot Belgien och Österrike.

— Vi måste vinna, säger Dejan Kulusevski när landslaget har samlats för träningspass i Solna.

Efter drabbningen i Tallinn väntar returmöte med Österrike hemma i Sverige och Dejan Kulusevski har inte missat matchernas betydelse.

— Man vill alltid vara bra när man behöver vara bra. Men ibland vill man göra för mycket och då blir det ännu värre.

Han har fått en bra start på säsongen i klubblaget Tottenham under nye tränaren Ange Postecoglou. Kanske till och med överraskande bra?

— Faktiskt. Vi hade en väldigt tuff avslutning i fjol. Han har kommit in med riktigt positiv energi och det har gått snabbt. Det är klart vi alla är överraskade.

"Behöver prestera"

"Spurs" är tvåa i Premier League, trots att man sålt skyttekungen Harry Kane.

— Livet går vidare. Alla byter jobb ibland. Han var en mästare och vi alla lärde oss väldigt mycket av honom. Vi förlorar 30 mål per säsong och vi alla måste göra fler mål, säger Kulusevski.

Fler mål behövs även i det svenska landslaget. Efter tre kvalmatcher står Sverige endast på tre poäng och nästa års EM i Tyskland är i nuläget långt borta.

Detta trots att offensiva spelare som Kulusevski, Viktor Gyökeres, Alexander Isak och Anthony Elanga gjort fina säsongsstarter – i vissa fall i nya klubbadresser.

— Man behöver så klart prestera både på klubbnivå och när man är här. Det är bara att försöka göra det så bra som möjligt om man får chansen, säger Viktor Gyökeres som gjorde två mål i debuten för nya klubben Sporting.

Inte gett upp EM

Enligt Kulusevski har Sverige spelat för defensivt.

— Vi behöver få mer ut av varje spelare. Det blir för många långa uppspel ibland. Då blir det svårt att hitta "Alex" eller mig som inte har våra största styrkor i huvudspelet.

Hans plan mot Estland är tydlig.

— Vi måste vara mer aggressiva. Om vi hamnar för lågt och bara springer blir det väldigt svårt när vi väl får bollen. När vi möter Estland, ett lag som vi har bättre spelare än, måste vi försöka ha mycket mer boll.

Än har Kulusevski inte gett upp hoppet om EM.

— Chanserna är bra. Det finns bra fotbollsspelare här. Det är bara att gå ut och göra jobbet.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!