Sveriges Leo Borg under tisdagens match mot Chiles Cristian Garín i Davis Cup-slutspelet i Bologna, Italien.
Sveriges Leo Borg under tisdagens match mot Chiles Cristian Garín i Davis Cup-slutspelet i Bologna, Italien. - Foto: Massimo Paolone/AP/TT

Borg nära drömstart – men Sverige föll tungt

Vilken Davis Cup-debut det höll på att bli för Leo Borg. Men 20-åringen höll inte hela vägen och förlorade en svettig tresetare mot välmeriterade Cristian Garín, 6–7, 6–3, 5–7. Chile vann sedan mötet med klara 3–0 i matcher.


Fakta: Så funkar Davis Cup

Sverige är klart för Davis Cup-slutspelet för tredje året i rad efter kvalsegern mot Bosnien-Hercegovina i februari (3–1).

Världens 16 bästa nationer deltar i turneringen som inleds med gruppspel 12–17 september i fyra olika europeiska städer: Bologna, Manchester, Valencia och Split.

Sverige spelar i grupp A i Bologna och möter regerande mästaren Kanada, hemmanationen Italien och Chile.

Åtta nationer, två från respektive grupp, går vidare till slutspelet som avgörs i spanska Málaga 21–26 november.

Sveriges resultat:

Chile 0–3.

Återstående matcher:

Torsdag 14 september: Kanada (15.00).

Söndag 17 september: Italien (15.00).

Svenska truppen: Elias Ymer, Leo Borg, Karl Friberg, Filip Bergevi och André Göransson.

Sverige har fått en jobbig start på Davis Cup-slutspelet i tennis. Efter tisdagens förlust mot Chile, 0–3 i matcher, krävs nu bättre utdelning i de återstående bataljerna mot Kanada (på torsdag) och Italien (på söndag) om det ska bli avancemang från gruppen, som avgörs i italienska Bologna.

Det höll dock på att bli en svensk smakstart.

27-årige Cristian Garín, en gång i tiden rankad 17:e i tennisvärlden, hade stora problem med unge Leo Borg i tisdagens första match. Den 20-årige svensken visade upp kvaliteter långt bättre än sin 334:e-plats på världsrankningen och tog första set till tiebreak. Där hade han 5–4 och egen serve, men missade det fina läget och Garín kunde vända till setseger.

Men Leo Borg verkar allt mer vara på väg att kliva ur pappa Björns skugga, vilket han visade än mer i andra set.

Med hjälp av snabba fötter, kalla nerver och modigt spel – märk väl att Borg fortfarande aldrig ens har vunnit en match på Challengertouren – bröt han Garíns serve fram till 4–2 och spelade sedan hem setet med 6–3.

Räddade fyra matchbollar

Tredje och avgörande set blev en nagelbitare. Leo Borg hade en breakchans redan i det tredje gamet, men Garín svarade.

De höll sedan jämna steg fram till 5–5. Cristian Garín höll då sin serve på nytt och vid underläge 5–6 började Leo Borg darra för första gången. Tre förlorade bollar på rad gav tre chilenska matchbollar. Borg räddade samtliga, sedan ytterligare en.

Men på den femte gick det inte längre. Garín, med fem ATP-segrar på meritlistan, vann tredje och avgörande set med 7–5 och gav Chile ledningen med 1–0 i matcher.

Hyllar Borg

— Det var en riktigt tuff match. Leo spelade otroligt bra. Han servade på väldigt hög nivå, jag kunde inte läsa hans serve under stora delar av matchen. Nyckeln till segern i dag var min egen serve, säger Garín i SVT:s sändning.

Sveriges topprankade spelare Elias Ymer (175:a på rankningen) – den egentliga Sverigeettan, lillebror Mikael Ymer valde nyligen att avsluta karriären – var sedan numret för litet mot Nicolás Jarry, 22:a i världen. Jarry vann i två raka set, 6–2, 6–4, och säkrade chilensk seger.

Tomás Barrios Vera/Alejandro Tabilo såg sedan till att det blev 3–0 i matcher till Chile. I den avslutande dubbeln mot Filip Bergevi/André Göransson blev det seger med 6–4, 7–5.

De två främsta lagen i varje grupp går vidare.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!