Sverige, med Albin Ekdal i startelvan, förlorade ödesmatchen mot Österrike.
Sverige, med Albin Ekdal i startelvan, förlorade ödesmatchen mot Österrike. - Foto: Henrik Montgomery/TT

Ekdals besked: Inte med i kvalet till VM 2026

Fotbolls-EM 2024 är extremt långt borta för Sverige efter 1–3 mot Österrike på Friends arena. Kvalet till VM 2026? Jag tror inte att jag är med efter det här kvalet, säger Albin Ekdal.


Chansen att nå i EM i Tyskland nästa sommar är minimal efter förlusten mot Österrike, då Blågult är sju poäng bakom just Österrike och Belgien med nio poäng kvar att spela om.

De två främsta lagen i gruppen når EM.

— Jag har inte koll men alla säger att det är kört och jag litar på det, säger Albin Ekdal.

Blir nog inget

Mittfältaren är även inne på att hans landslagskarriär börjar nå sitt slut. Han ser sig inte som en del av truppen som ska kvala till VM 2026 i USA, Kanada och Mexiko.

— Det blir nog inget efter det här kvalet.

Hur känns det?

— Det känns tomt så klart efter en lång karriär i landslaget med många fina minnen. Det hade varit kul att sluta med ett mästerskap till men så är livet, säger Ekdal och berör snabbt de finna minnena som han har fått i Blågult.

— Mästerskapen, så klart. VM i Ryssland var otroligt kul. Jag har gjort tre mästerskap och det är jag glad för. Jag gjorde allt för att det skulle bli ett fjärde men det blev det inte .

Sverige var klart bättre än Österrike i första halvlek. Laget skapade chanser men varken Viktor Gyökeres, Alexander Isak, Dejan Kulusevski eller Emil Forsberg fick hål på gästerna på Friends arena.

Uppförsbacke

Österrike säkrade segern med två snabba mål i andra halvlek och vann till slut med 3–1.

— Jag tycker vi gör en bra första halvlek, skapar mycket och borde väl göra två, säger Ekdal.

— Vi hade en bra känsla inför andra men släpper in två billiga mål hyfsat snabbt och därifrån är det uppförsbacke.

Sveriges möter Moldavien i träningsmatch hemma den 12 oktober. Därefter väntar EM-kval borta mot Belgien fyra dagar senare. Kvalspelet avslutas med matcher mot Azerbajdzjan och Estland i november.

TT
/
/
/
/
/
/
USA
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!