Anna Nordqvist spelar i år Solheim Cup för åttonde gången. Arkivbild.
Anna Nordqvist spelar i år Solheim Cup för åttonde gången. Arkivbild. - Foto: Matt Rourke/AP/TT

Nordqvist om tuffa året: "Är stresskänslig"

Hon går igenom en slitsam skilsmässa samtidigt som hon har dubbla roller i Solheim Cup. Hur ska Anna Nordqvist orka? Jag är fortfarande ganska stresskänslig, säger den 36-åriga veteranen.


Fakta: Anna Nordqvists tidigare Solheim Cup

2009: Rich Harvest Farms, Illinois, USA.

USA vann med 16–12. Nordqvist tog 2 poäng på 4 matcher.

2011: Killeen Castle, Irland.

Europa vann med 15–13. Nordqvist tog 2 poäng på 4 matcher.

2013: Colorado Golf Club, Colorado, USA.

Europa vann med 18–10. Nordqvist tog 2,5 poäng på 4 matcher.

2015: St. Leon-Rot, Tyskland.

USA vann med 14,5–13,5. Nordqvist tog 2 poäng på 4 matcher.

2017: Des Moines, Iowa, USA.

USA vann med 16,5–11,5. Nordqvist tog 3,5 poäng på 4 matcher.

2019: Gleneagles, Skottland.

Europa vann med 14,5–13,5. Nordqvist tog 1 poäng på 3 matcher.

2021: Inverness Club, Ohio, USA.

Europa vann med 15–13. Nordqvist tog 2,5 poäng på 4 matcher.

Det har varit ett tufft 2023 för Anna Nordqvist. Knappt hann golfsäsongen börja innan hon i mars tog en timeout av privata skäl. Nordqvist missade bland annat årets första major i Texas, men kom tillbaka i maj. I början av augusti drog hon sig ur Scottish Open efter första rundan och berättade samtidigt i sociala medier att hon och maken Kevin McAlpine ligger i skilsmässa.

Nu, inför veckans Solheim Cup på Finca Cortesín i södra Spanien, kan Nordqvist möjligen skymta ett litet ljus i tunneln.

— Det är inte över än, jag kämpar för att det ska vara över. Förhoppningsvis mot slutet av året. Det här är ingen resa jag önskar någon, säger hon.

Åttonde raka

Vi står utanför klubbhuset på den pampiga anläggningen som i år är värd för prestigemötet mellan Europa och USA. Nordqvist har precis avslutat ett inspelsvarv i en fyrboll tillsammans med Caroline Hedwall, Madelene Sagström och Leona Maguire. Och när Anna Nordqvist blickar fram mot sitt åttonde raka Solheim Cup är det som att hon inte riktigt vet vilket ben hon ska stå på.

Å ena sidan:

— Det ska bli en rolig vecka, jag har mycket familj och vänner på plats. Nu när jag har varit hemma i Europa mycket i sommar har jag kunnat umgås mer med mina brorsbarn, de har aldrig sett mig tävla men nu kommer de hit. Det ska bli jättekul att dela den här upplevelsen med dem.

Å andra sidan:

— Det här året har varit väldigt slitsamt för mig mentalt. Jag är ju fortfarande ganska stresskänslig när det blir mycket folk runtomkring och så. När jag lämnade teamrummet i går kväll vid kvart i tio hängde huvudet inte riktigt med och jag kände mig ur rytm ute på banan i dag. Min största utmaning den här veckan blir att hålla mig i min spelbubbla och fokusera på rätt saker.

Vicekapten

Den blågula golflegendaren och trefaldiga majorvinnaren fick ifjol det hedersamma uppdraget att vara en av Suzann Pettersens vicekaptener. Det jobbet ska hon kombinera med spelarrollen, men kanske spelar Nordqvist bara max en match om dagen med tanke på omständigheterna.

Frågan är om hon pallar mer än så.

— Vi får se lite hur det går och hur det känns, vi har otroligt många spelare som har gjort det bra i år. Och fem matcher kommer jag i alla fall inte spela, det kan jag lova dig, haha.

Anna Nordqvist tar redan stor plats i Solheim Cups historieböcker. Och skulle Europa gå segrande ur veckans strid blir hon första europé att ha spelat i fem vinnande lag. Just nu delar svenskan rekordet på fyra med Suzann Pettersen och Laura Davies.

— Det är inget jag tänker på, men det är klart att man nyper sig lite i armen när man kommer hit och ser sin bag. Nu står det vicekapten på den och så har de börjat brodera in hur många Solheim Cup man har spelat – och jag har åtta på bagen. Så det är klart att det är mer än vad jag drömde om när jag växte upp. Jag var nere på Barsebäck 2003 och tittade på Solheim med familjen och nu står jag här och ska spela åttonde raka. Det är ganska surrealistiskt.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!