Sveriges Amanda Ilestedt (med nummer 13) fick rött kort efter orsakad straff. Spanien kunde sedan avgöra.
Sveriges Amanda Ilestedt (med nummer 13) fick rött kort efter orsakad straff. Spanien kunde sedan avgöra. - Foto: Adam Ihse/TT

Svenska kravet efter sena straffen: "Inför VAR"

En straff i sista sekunden – och dessutom rött kort på Amanda Ilestedt. Efter den svenska förlusten mot Spanien, 2–3, kräver de svenska spelarna VAR-granskningar även på damsidan. Ja, i de här fallen så borde det vara VAR, säger Nathalie Björn.


Länge såg matchen ut att sluta 2–2 i Göteborg. Men i den 94:e minuten avgjordes tungviktsmötet.

Amanda Ilestedt drog på sig rött kort, en straff och Spanien kunde avgöra. Hon valde efteråt att inte ställa upp på intervjuer.

Hennes lagkamrater hade inte mycket till övers för straffsituationen.

— Vad fan säger man. Det var ju bokstavligt talat det sista som hände. Fan... visst vi möter ett riktigt bra lag. Men att gå ur denna match med noll poäng känns hur bittert som helst, säger målvakten Zecira Musovic.

— Jag ser fram emot att se om situationen, den känns väldigt billig.

Den chansen fick domaren själv dock inte under matchen. Till skillnad från i herrarnas Nations League finns VAR, det vill säga videogranskningar, inte ännu på damsidan.

"Helt sjukt"

Missnöjet i den svenska truppen var stort efter matchen. Både med straffen och domarnas insats totalt sett.

— Det är klart vi ska göra saker bättre. Men för mig är det helt sjukt att avgöra matchen så med tio sekunder kvar. Vi kollade på en ipad direkt efter och hon (Amaiur Sarriegi) slänger sig väldigt lätt, säger Nathalie Björn.

— Domaren sade att hon tyckte att det var en klar målchans. Men för mig var det inte det. Det är för dålig nivå på domarna.

Den här gången blev Sverige dessutom dubbelt straffat, eftersom Amanda Ilestedt nu missar nästa match. Nathalie Björn är en av svenskorna som gärna hade sett situationen VAR-granskad.

— Ja, i de här fallen så borde det vara VAR. Vi har haft VAR i mästerskap, men i den här situationen så önskar jag att man kan gå in och ta bort det röda kortet så att hon kan spela nästa match.

"Borde finnas"

Även förbundskaptenen Peter Gerhardsson vill se VAR i fler tävlingar även på damsidan.

— På bilderna som jag har sett är det svårt. Det finns ingen VAR, så jag utgår från att hon gör rätt. Men jag kan inte se vad det är, tv-bilderna gav mig inga svar, då får jag lita på domarna, säger han.

— Naturligtvis tycker jag att det borde kunna finnas (VAR), det är en Uefa-turnering och det borde vara det tycker jag, helt klart.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!