Sveriges Magdalena Eriksson tar de svenska fansen i försvar inför kvällens Nations League-match borta mot Italien.
Sveriges Magdalena Eriksson tar de svenska fansen i försvar inför kvällens Nations League-match borta mot Italien. - Foto: Jonas Ekströmer/TT

"Det vill vi inte ha in i damfotbollen"

Rör inte mina fans, säger Magdalena Eriksson. Landslagsbacken reagerar starkt på hånen på sociala medier riktade mot supportergruppen "Soft Hooligans". Vi vet vad som kan hända på matcher i herrallsvenskan och det vill vi inte ha in i damfotbollen.


Erikssons irritation bottnar i ett antal mindre trevliga kommentarer på sociala medier i samband med Sveriges Nations League-premiär mot Spanien (2–3) i fredags. Bland annat på ett inlägg från Svenska fotbollförbundets officiella konto på X, tidigare Twitter, där man lade upp ett klipp från supportergruppen "Soft Hooligans" marsch inför matchen.

— Jag blir så trött, jag blir så less. Jag var så fantastiskt glad och lycklig efter matchen. Inte för förlusten såklart, men stämningen på läktaren, hur man hörde dem. Hela andra halvlek sjöng de bakom vårt mål och ”Soft Hooligans” har följt oss under lång tid, och varit våra största fans och vår starkaste supportergrupp. Vi har ett tajt band med dem så när jag ser att de får hat och kritik för sitt namn eller för vad man står för, då blir jag arg. För då attackerar de något som ligger mig varmt om hjärtat, säger Magdalena Eriksson.

Magdalena Eriksson tillsammans med några supportrar under en av damlandslagets träningar i Göteborg förra veckan.

Kritik som att damlandslagets fans inte är riktiga supportrar viftar hon undan. Tvärtom tycker hon att damfotbollens anhängare generellt sett står för värden som herrfotbollens supportrar oftare borde ta efter.

Applåderade motståndaren

Hon lyfter bland annat hur de svenska fansen på Gamla Ullevi välkomnade de spanska spelarna med applåder och banderoller till stöd för deras kamp mot det egna nationsförbundet, för att få bättre villkor.

— Det är också en anledning till varför det ligger mig så varmt om hjärtat med den här supporterfrågan. För vi har också hört mycket i herrfotbollen att det är homofobiska ramsor, det är sexism och otroligt mycket hat och motsättningar. Där har damfotbollen en historia av att vara öppen, det ska vi värna om och behålla, säger Eriksson.

— Om man inte håller med eller stöttar det vi gör i damfotbollen, då kan man bara hålla sig borta.

Gerhardsson håller med

Hon får stöd av Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson. Som en med stor erfarenhet från såväl dam- som herrfotbollen är det tydligt vilken supportermiljö han numera föredrar.

— Det finns ingenting av det här att man behöver vara rädd eller så. Jag tycker att det är underbart, säger Gerhardsson om damfotbollens läktarkultur.

— Och det är mycket barn, mycket familjer som går på fotboll. Jag gillar den kulturen. Det är kanske lite som all fotboll var förr i tiden. Att man kan få känna den tryggheten av att gå och titta på fotbollen, där står damfotbollen för något väldigt positivt.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!