Fotbollens förbundskapten Janne Andersson.
Fotbollens förbundskapten Janne Andersson. - Foto: Jonas Ekströmer/TT

Janne Andersson: "Jag har vetat om det i 3,5 år"

Att Janne Andersson slutar som förbundskapten om Sverige missar fotbolls-EM var ingen nyhet. I alla fall inte för huvudpersonen själv.
– Jag har vetat om det i 3,5 år. Sen har jag förträngt det.


I måndags meddelade Svenska fotbollförbundet att Janne Andersson lämnar herrlandslaget om Sverige inte kvalar in till EM nästa sommar.

När Janne Andersson presenterade truppen till landskampen mot Moldavien och ödeskvalet mot Belgien kommenterade han för första gången beskedet.

TT: Vilka reaktioner har du fått?

— Jag har fått väldigt lite respons. Jag tror att folk uppfattat det som det är – att det är logiskt efter hur situationen blev efter Österrike-matchen (förlust 1–3), säger Andersson.

Janne Andersson: "Ingen nyhet"

För Janne Andersson själv finns det ingen dramatik i det.

— Jag har vetat om det här i 3,5 år, att vi skriver över EM och skulle vi inte ta oss till EM kliver jag av. Så för mig var det ingen nyhet. Sen jag förträngt i 3,5 år för att jag bara varit inställd på att vi ska till EM.

— Nu är chansen mindre och i de samtal jag har med Håkan Sjöstrand (generalsekreterare) och Jens T Andersson (landslagschef) så tyckte vi att det var läge att kommunicera nu för att slippa ha med in över den här samlingen och kunna fokusera på det sportsliga.

TT: Hade du velat vara kvar?

— Det här är ju avtalat sedan innan, så jag har varit helt inställd på det här.

TT: Men man kan skriva nya kontrakt.

— Ja ja, men det är ingen som har frågat mig.

TT: Du har inte fått erbjudandet?

— Nej. I det här avtalet, som det är nu, så är inställningen att vi ska köra över EM, fram tills något annat bevisas. När det bevisas, om vi missar, så är det då jag kliver av. Och det är efter ganska många år, så jag känner inget konstig i det.

Inte besviken

Andersson säger att han inte är besviken över att inte ha fått frågan om en kontraktsförlängning.

— Nej, jag har ett avtal som ska slutföras. Om vi går till EM och vinner EM, så är det en sak, men just nu är det det här som gäller. Man ska inte skriva bokslut förrän det är bokslut.

Janne Andersson fick förbundskaptensuppdraget 2016 och har sedan dess fört Sverige till VM-kvartsfinal 2018 och till EM-åttondelsfinal 2020. Sverige missade VM i Qatar 2022.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!