Gustav Svensson intervjuas efter en match. Arkivbild.
Gustav Svensson intervjuas efter en match. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

Krisklubbens lyft: "Det är en finalmatch"

En tydlig och krävande tränare, några vassa nyförvärv och en krisinsikt som gick över i konkret handling. Vårens och försommarens ängsliga och svaga IFK Göteborg finns inte länge. Hösten är här och ett helt annat Blåvitt. Men inget är verkligen klart, varnar mittbacken Gustav Svensson.


Fakta: IFK Göteborgs svit

IFK Göteborgs förlustfria svit är uppe i sju matcher inför lördagens viktiga möte med Sirius.

1–1 mot Hammarby (borta). Mål: Arbnor Mucolli (straff).

1–0 mot Mjällby (b). Mål: Thomas Santos.

1–0 mot Brommapojkarna (hemma). Mål: Mucolli (straff).

2–2 mot Malmö FF (b). Mål: Mucolli 2.

4–2 mot Häcken (h). Mål: Marcus Berg 2, Sebastian Hausner, Mucolli

2–1 mot Degerfors (b). Mål: Emil Salomonsson, Berg.

2–1 mot Djurgården (h). Mål: Mucolli, Berg.

På de inledande tolv allsvenska omgångarna vann IFK Göteborg en match och förlorade sju.

De senaste 13 omgångarna har IFK Göteborg tagit poäng i samtliga matcher utom två.

IFK Göteborgs lyft från ett dysfunktionellt kollektiv utan självförtroende till en lagmaskin som vägrar att förlora är en av allsvenskans stora prestationer 2023.

Hyllades av Cifuentes

Hammarbys tränare Martí Cifuentes beskrev söndagens 1–1-möte med Göteborg som ett av de svåraste matcherna under hans två säsonger på Tele2 arena.

Ett mycket högt betyg åt dansken Jens Askou, som i somras tog sig an uppdraget att rädda Blåvitt kvar i serien – och åt hans spelare.

Gustav Svensson var för några år sedan ett centralt mittfältsalternativ i landslaget. Han briljerar nu som mittback med sin klokhet och erfarenhet.

"Känns underligt"

— Det känns underligt. När man får en svit som vi fått känns det som att man ska ta några steg upp i tabellen och få ett gap nedåt men det blir inte så, säger Svensson.

De senaste sju, förlustfria matcherna, har gett 17 poäng. Men inspelade 30 poäng med fem omgångar kvar garanterar inte på något sätt att klubben spelar allsvenskt nästa säsong.

Avståndet ned till kvalplatsplacerade Brommapojkarna, som imponerade stort i 1–2-förlusten mot Malmö FF, är bara tre poäng.

Närmast väntar Sirius, en ny ödesmatch, hemma på Gamla Ullevi.

— Det är en finalmatch på lördag. Vi kan inte göra annat än fortsätta göra det vi tror på och jag tycker att vi har hittat något som känns bra.

— Vi vet om att vi fortfarande har kniven mot strupen. Tanken (på att åka ur) finns kvar samtidigt som vi har släppt på tyglarna lite och är lite friare i våra roller och vi vågar lite mer offensivt, säger Gustav Svensson.

Mer som ett lag

Han pekar på skillnaderna mellan vårens och höstens IFK Göteborg.

— Självförtroende, disciplin, lojalitet. Jag tycker att detaljmässigt har vi lyft och fått de små detaljerna på vår sida. Det är det som gör att man vinner matcher. Motlägg går rätt, passningar sitter på rätt fot, inläggen är rätt tajmade och löpningarna kommer. Vi känns mer som ett lag.

— Jens har drillat oss väldigt hårt, speciellt disciplinmässigt.

TT: Du som har varit med så länge, gillar du den här situationen att spela med pressen på sig eller är det bara jobbigt?

— Jag har varit med väldigt länge och jag är inte alls van att vara i den här situationen. Kniven mot strupen har man haft, men på ett annat sätt, att man varit med och slagits om medaljer.

— Det är en väldigt stor skillnad nu kontra för tio matcher sedan. Känslan man har inför, under och efter match är väldigt annorlunda och det är till det positiva, säger Gustav Svensson.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!