Joel Lundqvist ser fram emot jobbet som tv-expert. Arkivbild.
Joel Lundqvist ser fram emot jobbet som tv-expert. Arkivbild. - Foto: Adam Ihse/TT

Lundqvist tog hjälp av "Henke" inför tv-debuten

Efter 20 säsonger, fyra SM-guld och tre VM-guld har Joel Lundqvist, 41, hittat ett nytt jobb. Efter dialog med brorsan Henrik tackade han ja till att bli hockeyexpert i TV4. Han sa vad han tyckte, säger Frölundalegendaren.


Det var inte självklart att tacka ja till tv-jobbet. Tankarna var många men till slut landade Joel Lundqvist i beslutet att det vore en bra idé.

— Det är lite nervöst eftersom det är ett nytt jobb, mycket att ta in och lära sig. Man är ju en rookie i sådana sammanhang, säger den numera pensionerade ishockeyspelaren.

TT: Vad kan tittarna förvänta sig?

— Jag kommer titta en hel del på beteendet hos lagen, hur man sitter ihop. Jag kommer titta mindre på statistik, det gjorde jag inte som spelare och kommer inte göra det nu heller.

Kan såga Frölunda

I det nya jobbet kommer Lundqvist att analysera de flesta SHL-lagen – även Frölunda. Klubben han representerade i 20 år och vann fyra SM-guld med. Men kommer Lundqvist kunna dra fram motorsågen?

— Det är en förutsättning i det hela. Speciellt med historiken och personerna jag känner där. Jag måste kunna säga både positiva och negativa saker. Det gäller alla lag och alla spelare oavsett.

I februari i år meddelade Joel Lundqvist att karriären skulle ta slut efter säsongen. Men avslutningen blev ett antiklimax för 40-åringen. Lundqvist åkte på ett matchstraff i semifinalserien mot Växjö och stängdes sedan av i tre matcher.

Det blev sista gärningen i SHL för ligans meste spelare genom tiderna.

Frölundas Joel Lundqvist tog farväl av tränaren Roger Rönnberg. Arkivbild.

Dialog med brorsan

Månaderna som följde har han ägnat åt att hinna landa i allting, reflektera, analysera och komma fram till vad han vill göra härnäst. Inför tv-debuten på lördag har Lundqvist tagit hjälp av en familjemedlem.

Brodern, den smått legendariske målvakten Henrik Lundqvist, har även han efter karriären gett sig in i tv-branschen. Han har dels varit expert i Kanal 5:s OS-sändningar 2022, dels har han varit med i New York Rangers tv-sändningar.

— Han tycker att det ska bli kul att följa mig. Vi hade en dialog och han sa vad han tyckte. Han sa att det viktigaste var teamet man ska jobba med och att det var viktigt att man känner att det funkar.

Vem bestämmer?

En diskussion som har varit på tapeten är möjligheten att utöka SHL till 16 lag för att på så sätt underlätta för de hockeyallsvenska lagen att ta steget upp. Joel Lundqvist tycker att det är komplicerat.

— Det är en svår fråga. Jag vet att intresset för att utöka ligan ökar, det finns för- och nackdelar. Det är mycket kring den ekonomiska aspekten som man måste ta hänsyn till, men jag kan inte svara på rak arm här och nu. Den diskussionen är absolut mer relevant att ta i dag än tidigare.

TT: Vilka vinner SM-guld?

— Färjestad är väl favoriter. Det är många som fajtas om det, helt klart. Frölunda är en utmanare.

TT: Till sist, vem bestämmer i svensk hockey?

— Det är i alla fall inte jag. Vi får se vem som tar taktpinnen nu under hösten. Man får ta det för vad det är. Nu kan jag fokusera på annat och det blir bra, säger Joel Lundqvist.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!