Filip Helander, tillbaka i landslagstruppen för första gången sedan i mars 2022.
Filip Helander, tillbaka i landslagstruppen för första gången sedan i mars 2022. - Foto: Jessica Gow/TT

Helanders långa helsicke äntligen över

Den långa, tuffa tiden är över. Filip Helander ler igen och kan äntligen utöva sitt yrke efter 17 månaders skadeelände. När jag var skadad så länge var ett av målen att komma tillbaka hit. Jag är bara väldigt glad över att vara här, säger han.


"Hit" och "här" är landslagssamlingen i Stockholm. En sådan har han inte varit med på sedan VM-playoffen mot Tjeckien och Polen i slutet av mars 2022.

Först skadade Helander, 30, ena knäet illa och väl tillbaka den säsongen (2021-2022) drabbades han under våren av en komplicerad skada i ena foten som riskerade att bli karriärhotande.

— Det har funnits stunder då jag tänkt att det kanske inte blir något mer, men de senaste månaderna har det känts bättre och bättre, säger han.

Det dröjde fram till förra månaden innan Filip Helander kunde spela 90 minuter elitfotboll igen utan besvär. Och då i Odense i danska ligan. Kontraktet med Glasgow Rangers gick ut i våras och valet att flytta till Odense – med Andreas Alm som tränare och Björn Wesström som sportchef – var noga genomtänkt.

— Jag behöver få spela matcher, vara frisk och få kontinuitet i spelandet. Och det är ett bra steg framåt, säger han.

Hjälp av Malmö FF

Innan dess fick han hjälp med rehabiliteringen av Malmö FF och han tränade även med klubbens P19-lag. Men att, likt Pontus Jansson, flytta hem till klubben efter en längre utlandsvistelse var inte aktuellt.

— Tajmingen för det var väl inte den bästa. Vi snackade, men inte om att gå till Malmö just då. Jag har alltid sagt att jag vill spela i Malmö igen en dag, men det gäller att tajmingen är rätt. Det måste finnas ett behov från Malmö och att jag är i en situation när det är möjligt att flytta hem, säger Helander.

Efter lagkaptenen Victor Nilsson Lindelöf är Helander den mest erfarne och meriterade mittbacken i landslagstruppen. Med Isak Hien skadad lär det bli Helander eller Carl Starfelt bredvid Nilsson Lindelöf i startelvan i EM-kvalet mot Belgien i Bryssel på måndag.

TT: Tror du att du kallats in av förbundskaptenen Janne Andersson för att spela mot Belgien?

— Det vet jag inte. Jag vet inte hur han tänker.

Härlig typ

Andersson lyste hur som helst upp när han fick frågor om Helander på måndagens presskonferens.

— Jag har pratat med Andreas Alm om honom och så klart sett de matcher han har spelat. "Big Fil", som de kallade honom i Skottland, är en jäkla härlig typ. En kille man vet alltid ger 100 procent i det han ger sig in i. En försvarsmittback som kan skydda sitt straffområde på rätt sätt.

— Speltid? Det får vi se, men att Filip är med och konkurrerar... det är han absolut, säger Andersson.

Filip Helanders senaste landskamp var playoffsemifinalen mot Tjeckien. Några dagar senare missade landslaget VM i och med 0–2-förlusten mot Polen. Sedan dess har det bara gått utför för landslaget.

Chansen att nå EM-slutspelet i Tyskland till sommaren är mikroskopisk.

— Det är små marginaler i fotboll. Matcherna mot Österrike blev nyckelmatcherna där vi inte fick med några bra resultat. Då speglar det hela bilden över hur dåligt det har varit. Det har varit en tuff grupp och kommer man då inte upp i sin bästa nivå är det svårt att ta sig vidare, säger Helander.

TT
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!