Alexander Isak, till vänster, är skadad. Viktor Gyökeres kan bara beklaga att landslagets anfallspar spricker. Arkivbild.
Alexander Isak, till vänster, är skadad. Viktor Gyökeres kan bara beklaga att landslagets anfallspar spricker. Arkivbild. - Foto: Henrik Montgomery/TT

Anfallsparet som sprack: "Det är så klart tufft"

Skadade Alexander Isaks frånvaro i EM-kvalet mot Belgien är ett svårt slag för landslaget. Den som drabbas mest är anfallspartnern Viktor Gyökeres. För att ha spelat så få matcher tillsammans kändes det ändå bra mot Estland och Österrike, säger han.


Förutsättningarna för den som eventuellt missat vad som gäller i Bryssel på måndag: Landslaget måste vinna, sedan vinna igen och igen i de avslutade två EM-kvalen mot Azerbajdzjan och Estland i november. Men det räcker inte. Alla andra resultat i gruppen måste gå Sveriges väg.

Det krävs en eurojackpot, ett under.

Att då behöva klara sig utan Isak reducerar en redan pytteliten chans att nå sommarens EM-slutspel.

"Inte bra för oss"

Trist, tråkigt och synd tycker alla i och runt landslaget. Förstås även Viktor Gyökeres.

Precis som Isak i Newcastle vräker Gyökeres in mål i Sporting Lissabon. Båda kan snacka om succéstarter på säsongen, men bara en spelar på Kung Baudouin-stadion i Bryssel.

— Klart att det inte är bra för oss. Han är en väldigt viktig spelare för Sverige. Det är så klart tufft, men nu får vi utgå från att han inte är med, säger Gyökeres om Isak.

Det går bra nu. Viktor Gyökeres har fått en utmärkt start i Sporting Lissabon efter flytten från Coventry.

TT: Vad krävs av en anfallspartner i landslaget för att du ska få ut det bästa av dig?

— Jag vet inte om det krävs några speciella egenskaper. Det är mer att man kan spela tillsammans, hitta varandra, förstå varandra i spelet. Att det känns enkelt. Annars är det för min del inga specifika egenskaper hos en anfallspartner jag behöver för att få ut maximalt av mitt spel. Det viktiga är att man har kemin.

TT: Kände du att du och Isak hade den kemin mot Estland och Österrike i EM-kvalen i september?

— Ja, det kändes bra. Vi hade många bra lägen. Båda gjorde mål mot Estland. Både han och jag hade lägen att göra mål i första halvlek mot Österrike. Det kändes bra, men vi fick tyvärr inte utdelning, säger Viktor Gyökeres.

Hyllas i Lissabon

Så länge det finns liv finns det hopp. Så resonerar han inför EM-kvalavslutningen.

— Oavsett förutsättningar och utgångsläge så vill man alltid vinna, i alla fall jag. Jag vet att alla andra här också vill det. Vi ska inte tänka allt för mycket på vad som hänt tidigare utan se till att göra allt vi kan för att vinna matcherna vi har nu.

Med sina sex mål på sju matcher hyllas Gyökeres i portugisisk sportpress och av supportrarna. Sporting toppar ligan, en poäng före värsta rivalen Benfica.

Förklaringar till din starka start?

— Det är väldigt bra lagsammanhållning och folk i klubben. Jag får hjälp med allt. Det känns också bra utanför planen, så det är en kombination. Men det är bara oktober och många matcher kvar.

TT: Har du hunnit se mycket av Lissabon än?

— Tyvärr har vi inte så många lediga dagar, men jag har hunnit se en del och det är en mycket fin stad.

TT: Du saknar inte Coventry?

— Inte staden, men andra saker. Men inte staden och vädret, nej.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!