Albin Ekdal.
Albin Ekdal. - Foto: Claudio Bresciani/TT

Ekdals garanti: "Alla kommer att vara motiverade"

Troligt scenario 20.45 på Kung Baudouin-stadion på måndag: Belgiska supportrar hyllar sitt EM-klara landslag som har 90 minuter på sig att ha kul på hemmaplan. Samtidigt har Sverige fått beskedet från Baku att matchen i Bryssel helt saknar betydelse.


Vinner Österrike mot Azerbajdzjan – matchen har avspark redan 18.00 – spelar det ingen roll om Janne Anderssons landslag spelar bländade fotboll och spöar en av Europas starkaste fotbollsnationer.

Dörren till EM-slutspelet är redan reglad, stängd, igenbommad och omöjlig att få upp.

Men fotboll är fotboll, sport är sport. Kniper Azerbajdzjan poäng finns ett tunt halmstrå kvar att greppa.

Vad som än gäller ger Albin Ekdal en garanti:

— Oavsett resultat i Österrikes match ska vi gå ut och vinna matchen, så klart. Jag vet inte om det kommer att påverka vår prestation, det är roligare att spela om och för något, men det är en landskamp mot ett bra motstånd. Vi går in för satt göra en bra insats och för att vinna, säger Ekdal.

— Jag tror att alla kommer att vara motiverade oavsett om matchen gäller något eller inte.

Att Belgien redan är EM-klart tror han däremot inte är till svensk fördel.

— Det är en drömmatch för dem. Klara, hemmaplan. De kan gå ut och ha kul, tillfredsställa sina fans. Jag tror att vi kommer att få se ett avslappnat lag som har mycket kvalitet. Jag tror inte det blir en lättare match för oss. Det är ett världslag oavsett vilka spelare de ställer på banan.

Närmar sig slutet

Den 34-årige centrale mittfältaren har tidigare aviserat att han närmar sig slutet på den landslagskarriär som inleddes mot Ukraina i Charkiv sommaren 2011.

— Vi har en samling i november (EM-kvalet avslutas mot Azerbajdzjan och Estland) och sedan får jag ta ett beslut efter det. Jag tänker inte så mycket på det just nu, utan att spela, göra det bra och ha kul.

TT: Hänger din eventuella framtid som landslagsspelare samman med vem som blir ny förbundskapten?

— Jag har inte tänkt på det sättet. Om det kommer in en ny som jättegärna vill ha med en halvskadad gamling som jag, så är det klart att jag tar ett snack. Men det känns väl inte jättetrolig – om det inte kommer in någon som verkligen älskar mig. Det ser jag som tveksamt.

Gärna en landskamp med Hjalmar

— Jag vill spela fotboll ett tag till, men ju äldre man blir desto mer skavanker får man. Man måste vara noga med sin kropp. För min egen skull så hade det nog varit bättre att inte spela vidare i landslaget. Om jag skulle följa hjärnan blir det nog inte så många fler matcher.

TT: Du vill få till den där landskampen med dig och lillebror Hjalmar på planen först?

— Den vill jag gärna ha, men han gick ju och pajade knäet. Jag ska ligga på honom att han får satsa på november och så får jag muta Janne att ta med honom oavsett status.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!