Jérémy Doku hyllas för sina insatser i såväl Manchester City som Belgiens landslag. Arkivfoto.
Jérémy Doku hyllas för sina insatser i såväl Manchester City som Belgiens landslag. Arkivfoto. - Foto: Dave Thompson/AP/TT

Varning – här är Belgiens nya superstjärna

Den gamle har tackat för sig. Då firar Belgien den nye. Jérémy Doku är dribblern som kan göra Sveriges kvalafton till en mardröm.


Kantlöparen var de belgiska fotbollsfansens nya favorit redan som tonåring inför EM för två år sedan. Nu är han 21 och på väg mot det stora genombrottet.

— Jérémy är en särskild talang. Han har alla möjligheter att bli en av de bästa spelarna i världen. Han är redan i ett av de bästa lagen, med en av de bästa tränarna, så han kan bara bli bättre. Vad han visat hittills är otroligt, säger landslagskollegan Jan Vertonghen ute på belgarnas träningsanläggning i Tubize.

Doku var bländande när Belgien besegrade Österrike i Wien i fredags och säkrade sin EM-biljett. I hemlandet är han redan utnämnd till den "nye Eden Hazard" – extra passande med tanke på att originalet just meddelat att han lägger av.

Till City i somras

Fast än så länge gör jämförelsen Doku mest generad.

— Ouch, nej det är svårt. . . Det är upp till er att säga. Jag försöker bara vara mig själv, bevisa mig på plan och roa fansen. Men nu när jag bytt klubb och fortsätter prestera så känner jag att folk är snälla mot mig, sade han själv på en av presskonferenserna i förra veckan.

Som så många andra belgiska stjärnor är Doku fostrad i storklubben Anderlechts ungdomslag och sedan vidareutbildad i Frankrike – för hans del i Rennes.

Genombrottssäsongen 2020-2021 tog honom till landslaget, men följdes av två tuffa år med många skador. Avslutningen i våras var dock briljant och tog honom i somras till Premier League, för nästan 700 miljoner kronor, till Manchester City.

Hyllad av Pep

Klubbtränaren Pep Guardiola öste lovord över honom efter hans första ligamål, mot West Ham i mitten av september.

— Otrolig från första minuten, aggressiv, fantastisk inställning. Jag är väldigt, väldigt nöjd. Vi trodde att kvaliteten fanns där och i dag började han bevisa det, sade Guardiola efteråt enligt tidningen The Independent.

Doku svarar med liknande beröm åt tränaren.

— Vi jobbar enormt mycket med detaljer för att jag ska kunna bli ännu farligare. Han vill få mig i situationer en mot en. Innan kände jag bara till honom från dokumentärer och från tv men det är en väldigt speciell person. Han är väldigt viktig för mig. Och jag vet att jag kan knacka på dörren till hans kontor när som helst, sade Doku i förra veckan.

"Det går inte"

Landslagskollegorna – inte minst i backlinjen – vet vad han går för.

— Måste vi börja prata om när vi ska försvara oss mot Jérémy på träning? skrattade Arthur Theate på en av Belgiens presskonferenser.

— Det är enkelt, det går nästan inte. När man står en mot en med honom är det praktiskt taget omöjligt att få fatt i honom. Man måste försöka sakta ner honom men det är svårt på grund av hans styrka och hans snabbhet och att han är väldigt bra på skydda bollen, sade Theate i Tubize.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!