Jesper Karlsson, Emil Forsberg och Albin Ekdal värmer upp inför ett träningspass.
Jesper Karlsson, Emil Forsberg och Albin Ekdal värmer upp inför ett träningspass. - Foto: Claudio Bresciani/TT

Forsberg: "Klart att vi kan spela tillsammans"

"In med Jesper Karlsson i landslaget!" Ropen kommer oftare och tydligare. Men ska det ske på Emil Forsbergs bekostnad? Det tycker ingen av dem. Det är klart att vi kan spela tillsammans, säger Forsberg.


Karlssons starka insatser under året – nyligen krönt med två mål, ett målpass och utsedd till matchens lirare mot Moldavien – gör att Forsberg för första gången på väldigt länge ifrågasätts som given startspelare.

Allt från experter till en mängd hobbyförbundskaptener i tv-sofforna vill se Karlsson i skarpt läge.

Det behöver inte nödvändigtvis gå ut över Forsberg. Karlsson uttryckte efter torsdagens 3–1-seger att det borde finnas plats för båda på planen.

Bolognaproffset menar att Forsberg är så begåvad och mångkunnig som spelare att han inte nödvändigtvis behöver utgå från en vänsterposition på mittfältet.

— Jag brukar kolla på Emil när han spelar i klubblaget. Han är väldigt duktig när han kommer in i banan och får operera där. Jag är lite mer en kantspelare. Det är inte min uppgift, men jag tycker att Emil kan du sätta var som helst på planen och han kommer att vara bra. Jag är inte lika allround, säger Karlsson.

Gör tummen upp

Forsberg gör tummen upp för det resonemanget.

— Jag har spelat både forward och högermittfältare i Leipzig under många år. För mig är det inget nytt. Det är klart att vi kan spela tillsammans. Absolut, säger han.

Han har inga som helst problem med den allt hårdare konkurrensen från Karlsson.

— Framför allt tycker jag att han gör det riktigt bra i landslaget. Det är det man vill se över tid, att det kommer bra landskamper och han är på god väg. Det är bara roligt. Jag har varit med så länge att jag inte ser det som konkurrens.

— Jag tycker det är kul och är samtidigt trygg i det jag gör som fotbollsspelare, säger Forsberg.

På bänken igen?

Förbundskaptenen Janne Andersson sade efter landskampen mot Moldavien att Karlsson är "jättenära" att utmana Forsberg.

— Han har spetsen som krävs. Han har också utvecklats, om jag tittar tillbaka några år, vad gäller försvarsspelet. Han kan även göra de grejerna. Det finns alltid saker att bli bättre på men redan i dag är han en bra spelare, så kan man sammanfatta det.

Först 75 minuter före avspark (20.45) mot Belgien i kväll släpper Andersson sin startelva. Att döma av de uppgifter som sipprat ut får Jesper Karlsson vänta på sin chans.

Det här är kvällens troliga svenska startelva:

Robin Olsen – Linus Wahlqvist Egnell, Victor Nilsson Lindelöf, Filip Helander, Ludwig Augustinsson – Mattias Svanberg, Albin Ekdal, Jens Cajuste, Emil Forsberg – Viktor Gyökeres, Dejan Kulusevski.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!