Svenska fotbollsförbundets säkerhetschef Martin Fredman.
Svenska fotbollsförbundets säkerhetschef Martin Fredman. - Foto: Christine Olsson/TT

Svenska säkerhetskravet inför U21-kvalet

Under måndagskvällen sköts två svenskar ihjäl innan matchen mellan Belgien och Sverige. Senare under tisdagen ska Sverige spela U21-landskamp borta mot Georgien. De georgiska myndigheterna har lyssnat på oss, säger Martin Fredman, säkerhetschef på Svenska fotbollförbundet.


A-landslagsspelarna har flugit hem till sina klubblag efter det misstänkta terrordådet i Bryssel. Ett dåd som fick EM-kvalmatchen mellan Belgien och Sverige att brytas efter en halvlek.

Samtidigt är ett annat svenskt landslag ute på bortaresa: U21-landslaget som under tisdagen spelar landskamp mot Georgien i Batumi.

— När det blev känt i går kväll har jag haft kontakt med lagets koordinator, förbundskapten och landslagschefen hemma i Sverige som sköter kontakten via mig. Det finns en upparbetad kedja med information, säger Fredman.

— Vi har fått återkoppling från dem att de är okej. Det känns omhändertaget på ett bra och seriöst sätt.

"Ställa lite högre krav"

EM-kvalmatchen mellan Georgien och Sveriges U21-landslag spelas klockan 17.00.

— Direktiven vi gav mot Georgien, till företrädare där, var att ställa lite högre krav mot myndigheter på plats med boende, transporter och matcharrangemanget. Återkopplingen var bra från myndigheterna i Georgien. De har lyssnat på oss.

Fredman säger vidare att det inte finns någon oro från U21-landslaget nu. Men det fanns det däremot tidigare.

— Och den oron var inte kring själva matchen. Alla är ju en del av fotbollsfamiljen, man är oroliga för anhöriga och kompisar. Oron består av massa olika saker. Med det sagt, all oro tas på allvar. Vi har fått bra gehör från georgiska myndigheter kring de åtgärder som är gjorda, säger Fredman.

"Inget förändrat hot"

Han fortsätter:

— Man ska också särskilja upplevd oro och vad som är ett faktiskt hot. Det finns inget förändrat hot i Georgien på något sätt. Självklart följer både spelare och ledare det som har hänt hos oss i Bryssel och med påföljderna som blev där.

TT
/
/
Hot
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!