Franske landslagsstjärnan Karim Benzema. Arkivbild.
Franske landslagsstjärnan Karim Benzema. Arkivbild. - Foto: STR/TT

Benzema i bråk med minister om terrorgrupp

Kriget mellan terrorstämplade islamistgruppen Hamas och Israel skapar spänningar i fotbollsvärlden. I Frankrike – där polariseringen redan är stor – har ett bråk blossat upp. Frontfigurer: fotbollsstjärnan Karim Benzema och inrikesministern Gérald Darmanin.


Flera fotbollsspelare har den senaste veckan uttryckt stöd för den palestinska sidan, bland andra Hakim Ziyech, franske legendaren Eric Cantona och Karim Benzema.

Och det är just Benzema som nu kritiseras efter sitt ställningstagande.

På X, tidigare Twitter, skrev den franske anfallaren:

"Jag ber för invånarna i Gaza som återigen faller offer för orättvisa bombningar som varken skonar kvinnor eller barn".

Reaktionerna på uttalandet lät inte vänta på sig. Den israeliske före detta landslagsmålvakten Dudu Aouate svarade Benzema genom att grovt förolämpa fransmannen på fem olika språk, enligt spanska tidningen Marca.

Vill frånta medborgarskapet

Hårdast var Frankrikes inrikesminister Gérald Darmanin som i en intervju med den högerpopulistiska tv-kanalen CNews hävdade att Benzema har kopplingar till Muslimska brödraskapet, en organisation som är terrorstämplad av både EU och USA.

Intervjun väckte stor uppmärksamhet i Frankrike – som redan är polariserat mycket på grund av invandrings- och religionsfrågan. Darmanin har hittills inte lagt fram några bevis som tyder på att hans uttalanden faktiskt stämmer, men det har ändå fått fler politiker att haka på.

"Om inrikesministerns påstående är sanna måste vi överväga sanktioner mot Karim Benzema. En initial, symbolisk sådan vore att han blir av med sin Ballon d'Or (priset som världens bästa fotbollsspelare). Slutligen måste vi frånta honom hans medborgarskap", skrev Valérie Boyer, parlamentsledamot för högerpartiet LR, på sina sociala medier.

Frankrikes inrikesminister Gérald Darmanin. Arkivbild.

Fallet kan bli rättsligt

Karim Benzema har uttalat sig genom sina advokater. Franska tidningen Le Parisien skriver att 35-åringen funderar på att ta till rättsliga åtgärder.

— Det är oacceptabelt att de som styr kan säga vad som helst baserat på opportunism, säger Benzemas advokat Hugues Vigier.

Karim Benzema har genom åren haft sina konflikter med fransk fotboll, inte minst utpressningsskandalen mot lagkamraten Mathieu Valbuena som fick Benzema avstängd från landslaget i fyra år.

TT
/
EU
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!