Malmö FF slog Varberg med 5–0 på hemmaplan och tog över serieledningen i allsvenskan. - Foto: Andreas Hillergren/TT

MFF krossade Varberg – tog över serieledningen

Malmö FF är tillbaka i den allsvenska toppen – åtminstone i ett dygn. Skåningarna körde över nedflyttningsklara Varberg med 5–0 på hemmaplan och är nu en poäng före Elfsborg.

Malmö FF tappade serieledningen till Elfsborg precis innan landslagsuppehållet när skåningarna åkte på en tung 0–1-förlust borta mot Kalmar.

Efter 5–0 hemma mot nedflyttningsklara Varberg är MFF tillbaka i toppen – en poäng före Elfsborg – med tre matcher kvar att spela. Boråsarna har dock en match mindre spelad och tar emot AIK på hemmaplan under måndagen.

Berg borta säsongen ut

I veckan drabbades MFF av ett stort bakslag. Norrmannen Oliver Berg värvades från Djurgården i augusti för att lyfta Malmö i jakten på guldet, men nu är han borta säsongen ut på grund av en knäskada.

Även målvakten Johan Dahlin, som vaktat MFF-målet i samtliga allsvenska matcher denna säsong, saknades. Ismael Diawara ersatte.

— En liten känning, så vi vill inte riskera någonting, sade MFF-tränaren Henrik Rydström till Discovery+ om varför Dahlin saknades.

Under den första kvarten hade jumbon Varberg ett par farliga anfall, men avsluten var av sämre karaktär. Därefter tog MFF över totalt, men länge var problemet för hemmalaget att spelarna knappt tog några avslut.

Till slut föll dock ledningsmålet. Då kunde Sebastian Nanasi placera in 1–0 efter att ha snappat upp en lös boll i straffområdet. Målet var 21-åringens elfte för säsongen – och det fjärde mot just Varberg. I bortamötet i våras svarade Nanasi för ett hattrick.

— Vi blandar och ger lite. Vi skapar tillräckligt för att göra mål, men vi kan bättre, sade Sebastian Nanasi till Discovery+ i halvlek.

"Gå för andra målet"

Totalt hade MFF till slut sex avslut mot Fredrik Andersson i bortamålet, två bollar i ribban och 10–0 i hörnstatistik i den första halvleken.

— Vi kommer gå för det andra målet, vi kommer inte börja försvara nu, sade Nanasi.

Det andra målet kom till slut – genom ett självmål. I den 61:a minuten grundlurade bollartisten Taha Ali två bortaförsvarare i straffområdet, slog in bollen centralt och kunde se den rinna in mellan Varbergs Oskar Sverrissons ben.

Fem minuter senare föll även 3–0 när nyss inbytte Otto Rosengren drog till med ett vackert avslut från distans. Då blev det islossning för hemmalaget.

Till slut fick även Taha Ali skriva in sig i målprotokollet när han i friläge placerade in 4–0 och på tilläggstid fastställde inhopparen Stefano Vecchia MFF:s segersiffror till 5–0.